Deze iPhones, iPads en Macs krijgen Apple Intelligence (niet)

Tech Jeroen Kraak 11 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple Intelligence was de belangrijkste aankondiging tijdens de WWDC Keynote van Apple. Maar welke iPhones, iPads en Macs krijgen deze functie (en welke juist niet)?

Apple kondigde tijdens WWDC24 eindelijk zijn AI-plannen aan. Alleen noemt Apple het niet Artificial Intelligence, maar Apple Intelligence. Prima marketing, dus.

Maar je wil de functie waarschijnlijk sowieso op je iPhone, iPad of Mac hebben. Helaas zullen flink wat gebruikers worden teleurgesteld.

Deze iPhones krijgen Apple Intelligence

Heel veel iPhone-gebruikers zullen worden teleurgesteld. Apple Intelligence komt alleen naar de toestellen met de A17-chip. Dit zijn dus alleen de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Heb je dus vorig jaar een iPhone 15 gekocht, dan val je buiten de boot.

Ook met een iPhone 14 Pro heb je geen toegang tot AI. Daar zit een logische reden achter. In tegenstelling tot Android gebeurt veel van de AI bij Apple op het apparaat zelf. De chip moet daarvoor krachtig genoeg zijn. De A16 is dat dus mogelijk niet.

Deze iPhones, iPads en Macs krijgen Apple Intelligence (niet)
Met AI een herinneringsvideo maken. (Afbeelding: Apple)

Welke Macs en iPads krijgen Apple Intelligence?

Bij de iPad en Macs is er wat meer ruimte in de line-up. Apple Intelligence komt naar alle apparaten die op een M1-chip draaien. Dat betekent qua iPad dat de vijfde generatie van de Air en nieuwer de AI-update kunnen verwachten. Hetzelfde geldt voor de iPad Pro 12.9 inch van de vijfde generatie en nieuwer en de iPad Pro 11-inch van de derde generatie en nieuwer.

Bij de Mac zat de M1-chip voor het eerst in de MacBook Air van 2020, Mac mini van 2020, MacBook Pro van 2020 (13-inch) en de iMac uit 2021 (24-inch). Bij nieuwere modellen met een M2 of M3-chip werkt de functie uiteraard ook.

Nederlands wordt (nog) niet ondersteund

In het persbericht over Apple Intelligence staat alleen Amerikaans Engels genoemd als ingestelde standaardtaal. Je zal de taal van het apparaat en Siri dus op Amerikaans Engels moeten zetten om er gebruik van te maken.

Of Nederlands ook ondersteund zal worden, is dus nog maar de vraag. Het kan zijn dat een update daarvoor pas later komt. Dat betekent overigens niet dat je bijvoorbeeld andere iOS 18 functies niet kan gebruiken. Sommige functies hebben wel machine learning, maar vallen niet onder Apple Intelligence.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen