Apple volgt Android met iOS, maar niet zoals je zou denken

Apps Jeroen Kraak 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waar Apple regelmatig de grijze gebieden opzoekt in de Europese regels omtrent de DMA, neemt het nu een opvallende beslissing. Het gaat Android achterna met een nieuwe functie voor iOS.

De Digital Markets Act (DMA) dwingt Apple tot flinke aanpassingen in het beleid. Het staat nu ook andere bedrijven toe om apps te verkopen op een iPhone.

Dat is natuurlijk nadelig voor Apple, want zo loopt het commissies bij verkoop mis. Nu komt daar nog een extra stap bij die je wellicht kent van Android. Toch werkt het wel op een net iets andere manier.

Apple laat je iOS-apps downloaden buiten de App Store om

Als je Android gebruikt, weet je dat Google Play niet de enige manier is om apps te downloaden. Je kunt ze ook van verschillende websites halen. In iOS is dat onmogelijk, maar daar komt verandering in.

Apple gaat in Europa verschillende ontwikkelaars toestemming geven om iOS-apps rechtstreeks van de website van de maker te downloaden. De functie moet later in de lente beschikbaar worden voor Europeanen.

Apple gaat met iOS Android achterna, maar niet helemaal
Niet meer de enige plaats waar je een app kan kopen. (Afbeelding: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Het grote voordeel hiervan is dat de App Store of een andere concurrent hier niet meer voor nodig is. Toch mag niet iedereen het van Apple. Alleen makers die voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften mogen hun app via de eigen website verspreiden.

Bovendien is er ook nog een andere maatregel. iOS-apps kunnen alleen gedownload worden wanneer de ontwikkelaar deze registreert in de App Store Connect. De ontwikkelaar moet tevens in Europa geregistreerd staan.

Niet zo simpel als downloaden op een Android-toestel

Als dat allemaal is gebeurd, dan is het nog niet zo simpel als met een klik een app installeren, zoals je bij Android gewend bent. Eerst moeten gebruikers toestemming geven aan de ontwikkelaar via de Instellingen op de iPhone.

Als je de app vervolgens installeert, krijg je op een tabblad te zien welke informatie een ontwikkelaar bij Apple heeft ingediend. Daarop zie je dan de naam van de app, de naam van de ontwikkelaar, een app-beschrijving en schermafbeeldingen. Kortom, eigenlijk alles wat je ook in de App Store op iOS ziet.

Wie denkt dat Epic meteen kan toeslaan, heeft het mis. Een ontwikkelaar moet twee jaar of langer lid zijn van het Apple Developer Program en een van de iOS-apps moet in het voorgaande kalenderjaar meer dan een miljoen keer geïnstalleerd zijn. Android telt dus niet mee.

Aangezien Epic Games uit het Apple Developer Program is geschorst en Fortnite dus onmogelijk te downloaden was, kan het fluiten naar deze behandeling. Desondanks hoopt Epic Games dat de Europese Unie een stokje steekt voor Apple’s plannen om een app-winkel van het bedrijf te verbieden voor iOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen