Apple claimt groen te zijn: hoe goed is de iPhone-maker echt voor het milieu?

Tech Sam Dille 29 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple is op dit moment het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een inboedel van drie miljard dollar. Daarmee kan de iPhone-maker een flinke stempel drukken op de aanpak van klimaatverandering. Apple lijkt hier volop mee bezig te zijn, maar zijn ze wel echt zo groen als ze beweren?

Op de milieuaanpak van Apple is nogal wat kritiek. Zo beweren experts dat het bedrijf juist helemaal niet zo groen is, door het grote aantal nieuwe producten zoals de iPhone dat het merk jaarlijks lanceert.

Is Apple milieuvriendelijk of toch niet?

Ja en nee. Volgens een nieuw rapport van milieuorganisatie Stand.earth overdrijft de iPhone-maker haar milieuclaims. De onderzoekers beschrijven dat grote bedrijven als Apple certificaten kopen om hun vervuilende productie ‘goed’ te maken. Ze kopen Renewable Energy Certificates (REC’s) om projecten voor hernieuwbare energie te ondersteunen. Maar eigenlijk blijven ze nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken. Dus op papier lijkt het alsof ze CO2-neutraal zijn, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Maar er is ook goed nieuws. Hetzelfde rapport erkent namelijk dat het bedrijf op de goede weg is en zelfs beter presteert dan rivalen, zoals Google en Microsoft. Ook vorig jaar bleek dat Apple al goed bezig is. Toen waren bijna twintig procent van alle gebruikte materialen in producten als de iPhone gerecycled. Ook op het gebied van recycling maakte Apple een vooruitgang. In 2022 was ruim 59 procent het gebruikte materiaal afkomstig van recycling.

iOS 17 maakt beëindigen gesprekken iPhone weer ouderwets lastig
(Afbeelding: Malte Helmhold/Unsplash)

Plannen voor de toekomst van de iPhone-maker

CEO Tim Cook sprak onlangs over het milieubeleid van Apple. Hij legde uit dat Apple veel verbeteringen heeft doorgevoerd in hun recyclingprocessen, waardoor ze nu veel materialen van bijvoorbeeld de iPhone kunnen hergebruiken. Ook is het bezig met het gebruik van schone energie in hun hele productieproces. Het wil tegen 2030 volledig op schone energie draaien.

De iPhone-maker beweert ook dat meer dan driehonderd bedrijven die Apple-producten maken, schone energie gaan gebruiken. Andere bedrijven zoals HP, Microsoft en Nvidia hebben ook plannen om schone energie te gebruiken. Maar geen enkel ander groot techbedrijf lijkt van plan te zijn om het hele productieproces zo ver te verbeteren.

@wantnl

Apple gaat voor zekerheid 😏 #iPhone #iphonegeheim #smartphone #iphonetips

♬ origineel geluid – WANT

Tim Cook zei dat Apple heel open is over hun milieubeleid en acties, in tegenstelling tot geheime details over nieuwe producten zoals de iPhone. Het bedrijf is toegewijd om haar hele assortiment en activiteiten koolstofvrij te maken.

Deze functies van de iPhone 15 willen we ook op Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen