Apple Music smijt klassieke muziek naar je iPhone: 5 dingen die je wil weten

Audio Mark Hofman 28 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Met de introductie van iOS 16.4 heeft Apple niet alleen je iPhone een facelift gegeven, maar introduceert het ook een nieuwe streamingdienst. Maak kennis met Apple Music Classical: dé applicatie voor liefhebbers van klassieke muziek.

Nieuw is de applicatie overigens niet. Apple nam in 2021 de dienst Primephonic over die al een flinke collectie aan klassieke muziek aanbood. Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen twee jaar aan die dienst gesleuteld en komt met de nodige verbeteringen. WANT-hoofdredacteur Mark Hofman zet ze voor je op een rij.

Apple Music Classical naar je iPhone: 5 dingen die je wil weten

Wie zin heeft om Mozart als een gek door de speakers te klappen, kan dit vanaf vandaag doen. Dankzij de iOS 16.4-update voor je iPhone is Apple Music Classical ook eindelijk een feit geworden. Prettig, want men wacht stiekem al tijden op zijn komst.

In vergelijking met Primephonic, de voorloper van deze dienst, pakt Apple Music Classical wel een aantal zaken anders aan. Tim Cook heeft de afgelopen twee jaar dus niet met het vingertje in de neus naar buiten zitten turen. Gelukkig.

Deze volgende vijf dingen zijn goed om te weten met betrekking tot Apple Music Classical voor je iPhone:

#1 Meer informatie = meer beter

Apple Music Classical onderscheidt zichzelf als streamingdienst door de bak aan informatie die het te bieden heeft. Bij het afspelen van een nummer is het mogelijk om direct meer te weten te komen over de componist en het stuk dat hij schreef.

Apple Music smijt klassieke muziek naar je iPhone: 5 dingen die je wil weten
(Afbeelding: Apple)

De optie is te selecteren bij de opties voor de lyrics en geeft je vervolgens ontzettend veel info over het desbetreffende nummer. Bij sommige componisten, zoals Ludwig van Beethoven, kom je ook veel te weten over de persoon zelf. Best wel dope, als je het mij vraagt.

#2 Apple Music Classical heeft geen radio

Hoewel Apple Music de functionaliteit zelf aanbiedt, lijkt het niet mogelijk te zijn om een radiostation te starten voor je klassieke muziek. De optie is simpelweg niet beschikbaar en Apple heeft er tot dusver ook niet over gezegd.

De dienst zal in de toekomst zonder twijfel worden aangepast voor de iPhone, maar of de optie voor radiostations toegevoegd gaat worden is nog niet bekend.

#3 Alleen voor de iPhone?

De interesse in Apple Music Classical is, geloof het of niet, heel erg groot. Maar helaas worden niet alle liefhebbers bediend door de streamingdienst.

Deze iPhone-feature zorgt soms voor ‘slechtere’ foto’s
De iPhone 14 Pro. (Afbeelding: Unsplash/Omar Al Ghosson))

Wie geen iPhone in huis heeft, komt voorlopig thuis van een koude kermis. De applicatie voor de reguliere streamingdienst werkt bijvoorbeeld ook voor iPad of Mac, maar kent het aanbod van Classical niet. Best wel zonde.

#4 Apple Music Classical heeft een nieuwe UI

Apple heeft de UI van Classical op de iPhone vernieuwd. Waar nummers tijdens het afspelen de kleuren van de applicatie bepalen, is dit bij het nieuwe aanbod niet het geval.

Speel jij dus Mozart of Beethoven af, dan zal de app zwart of wit zijn.

#5 Geen apart abonnement voor je iPhone

Hartstikke leuk allemaal, maar de gemiddelde Nederlander wil natuurlijk weten wat dit geintje ze gaat kosten. Het antwoord is vrij simpel: 9,99 euro per maand of helemaal niets.

Apple Music vs. Spotify
Welke streamingdienst moet je checken? (Afbeelding: Pexels / cottonbro)

Het is voor iPhone-gebruikers niet mogelijk om Apple Music Classical los aan te schaffen. Wie dus wil genieten van de gigantische collectie aan klassieke muziek zal een abonnement op de reguliere streamingdienst af moeten nemen.

Heb je die dienst al? Tja, dan kost het je natuurlijk niets extra’s.

iOS 16.4: alle functionaliteiten en verbeteringen voor je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen