Apple stemt af op Nuance

Apple ricc8234 17 mei 2011
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer berichten wijzen op een link tussen Nuance en Apple. In Mac OS X Lion is bewijs gevonden van integratie. Ook is er een patentaanvraag die wijst op mogelijke implementatie van Nuance technologie in de software van de iPhone.

De beta van OS X Lion bevat stemmen met accenten. Deze zijn te vinden in het menu ‘spraak’. Er is onder andere de keuze uit Australisch, Iers en Schots. De stemmen blijken precies hetzelfde te zijn als in RealSpeak van Nuance. Deze worden in Amerika voor 45 dollar per stuk verkocht. Het is nog onbekend of de stemmen in de prijs van Lion inbegrepen zullen zijn.

Tot zover Lion. De rest van het artikel gaat over innovatief gebruik van spraaksoftware op de iPhone.

Een recentelijke patentaanvraag van Apple richt zich op text-to-speech en speech-to-text. De omschrijving geeft aan dat de technologie jou helpt om telefoongesprekken met veel omgevingsgeluid, soepeler te laten lopen. Het maakt voor jou als iPhone-gebruiker niet uit aan welke kant de ruis optreedt.

Er zijn verschillende manieren waarop Apple dit gaat doen. De eerste manier die het bedrijf beschrijft is het versturen van tekstberichten tijdens het telefoneren. De text-to-speech functie converteert jouw tekst naar spraak en verstuurt dit real-time naar degene met wie je belt. Terwijl de beller aan de andere kant het bericht hoort, wordt de microfoon aan jouw kant van de lijn tijdelijk uitgeschakeld. Zo voorkomt de software dat de achtergrond alsnog een ongewilde rol speelt. Deze functie kan in meerdere situaties gebruikt worden. Natuurlijk in een drukke omgeving, maar denk ook aan momenten dat je niet hardop kunt praten, zoals tijdens een vergadering.

Je kan ook van tevoren een aantal boodschappen inspreken. Wanneer je merkt dat een telefoongesprek vanwege rumoer stroef loopt, kan je een opname af laten spelen. Zo kan je de beller aan de andere kant van de lijn laten weten dat je bijvoorbeeld later terugbelt of even een rustiger plekje op gaat zoeken.

Een laatste mogelijkheid die wordt omschreven maakt gebruik van speech-to-text. Hierbij kan de degene met wie je belt, jou gewoon horen, maar alles wat hij zegt verschijnt in tekstberichten op jouw scherm. Op Patently Apple staat dat dit handig kan zijn als de ander geen berichten kan versturen of ontvangen.

De ontwikkelingen zijn een innovatieve integratie van een technologie die al langer bestaat. Typisch Apple, niet? Wij van OMT kunnen niet wachten tot we dit kunnen testen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen