Dennis Mons
Dennis Mons Apple 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple trekt de stekker uit populaire diensten op oudere iPhones

Eigenaren van oudere iPhones: opgepast. Apple is van plan populaire online diensten helemaal geen ondersteuning meer te geven. Het bedrijf is dus klaar met apparaten die draaien op oudere software. Heeft dat grote gevolgen?

Je kunt veel vinden van Apple, maar het is bewonderenswaardig dat het nog zo lang zijn eigen apps bleef ondersteunen op oude iPhones, zelfs als die geen updates meer konden draaien. Maar daar komt volgens lekker StellaFudge nu toch echt verandering in.

Apple ging een stapje verder voor eigen apps op iPhones

Mensen met oudere iPhones herkennen dit vast: sommige apps van derde partijen weigeren alle dienst na een update (of kunnen zelfs helemaal niet meer updaten). Een goed voorbeeld is WhatsApp, dat niet meer werkt op iPhones 5 en 5S.

Dat is niet verwonderlijk, omdat app-makers met nieuwe functies komen die simpelweg meer rekenkracht nodig hebben. En het maken van verschillende versies voor verschillende type iPhones is gewoon niet te betalen, of technisch gezien zelfs onmogelijk.

Apple daarentegen heeft voor een aanzienlijke tijd nog altijd populaire diensten ondersteund zoals iMessage (werkt vooralsnog op een iPhone 3GS) of FaceTime, dat nog altijd draait op een iPhone 4. De enige uitzondering, volgens de lekker, is iCloud.

Die pret is waarschijnlijk nu voorbij. Volgens Stella Fudge stopt Apple met deze diensten voor alle iPhones die nog iOS 11 draaien. De laatste telefoon die deze update kreeg, was de iPhone 5S die uit 2013 stamt.

Het stopt echter niet bij de iPhones. Volgens StellaFudge zullen vrijwel alle online diensten van Apple (behalve iCloud dus) stoppen met werken op apparaten die op iOS 11, macOS High Sierra, watchOS 4 en tvOS 11 draaien. Gebruikers worden volgens meneer Fudge (of mag ik Stella zeggen?) van deze informatie op de hoogte gesteld. Je moet dus een update draaien, wat voor sommige telefoons gewoon niet mogelijk is.

Het bedrijf geeft het zelf toe?

Het belangrijkste bewijs van deze informatie komt van het bedrijf zelf. Apple publiceerde vorige maand een ‘ondersteuningsartikel’ waarin werd uitgelegd dat “oudere softwareversies geen Apple-services zoals de App Store, Siri en Maps meer ondersteunen.”

Is er dan reden tot paniek? Volgens Apple niet echt. De impact van deze beslissing zou minimaal zijn. Het aantal gebruikers dat oude Apple-software gebruikt, is namelijk laag.

De techgigant stelt dat slechts acht procent van de iPhones nog steeds op software vóór iOS 15 draait. Maar hoewel weinig mensen iOS 11 nog gebruiken, kun je je voorstellen dat het voor sommige mensen met een laag inkomen die wél zo’n iPhone hebben, een pijnlijke beslissing is.

Waarom Apple deze knoop doorhakt, is natuurlijk gissen. Maar de kans is groot dat er belangrijke verbeteringen komen die simpelweg niet kunnen draaien op oudere iPhones.

Het is in ieder geval een grote beslissing (mits waar). Het zou de eerste keer zijn dat Apple dit ooit heeft gedaan.

iOS 16 op oude iPhones: ideaal of stiekem één groot drama?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!