Apple laat rechten voor Premier League schieten om deze reden

Tech Jeroen Kraak 24 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Apple baarde opzien met het kopen van de rechten van de MLS, de Amerikaanse voetbalcompetitie. Meteen werd het bedrijf ook genoemd als kanshebber voor de Eredivisie en de Premier League. Het bedrijf laat die laatste echter schieten.

Apple richtte zich eerst alleen op films, series en documentaires. Met het kopen van de rechten van de NFL, MLB en MLS is het nu ook een serieuze speler geworden op het gebied van live sportwedstrijden. De Premier League, de voetbalcompetitie van Engeland, lijkt er echter niet in te zitten.

Apple gaat niet voor de Premier League

Apple werd veelvuldig genoemd als een partij die de rechten van de Premier League zou kunnen kopen. Die zou de wedstrijden dan uitzenden via Apple TV+. Eddy Cue, senior vice president Services van het bedrijf, laat nu weten dat hij niet gaat meebieden op de rechten en legt uit waarom.

Apple zocht namelijk naar eenzelfde soort deal als dat het heeft met de MLS. Dat betekende dus wereldwijde exclusiviteit voor tien jaar. Iets waar de Engelse clubs niet aan willen, want die denken dat er meer uit te halen is.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Eredivisie zijn de Engelse voetbalrechten heel anders verdeeld. Op dit moment bezitten drie partijen de rechten om live-wedstrijden uit te mogen zenden: Amazon Prime Video, BT Sports en Sky Sports. Als je de hele competitie wil volgen, heb je dus drie abonnementen nodig.

Daarnaast zijn de Engelse voetbalrechten over de hele wereld populair. De Premier League verkoopt ze dan ook per land aan de hoogste bieder. Zo zie je die competitie in Nederland bijvoorbeeld alleen via Viaplay.

Apple vertelt waarom het niet biedt op Premier League-rechten
Apple heeft de wereldwijde rechten voor de MLS. (Afbeelding: Apple)

Alles voor de exclusiviteit

Dat alles zorgt ervoor dat het haast onmogelijk is voor Apple om die exclusiviteit te krijgen, zoals bij de MLS wel het geval is. Eddy Cue zegt daarover het volgende.

“Ik houd niet van het woord ‘exclusiviteit’. Het is belangrijk, maar niet zo belangrijk. Juist de wereldwijde rechten zijn belangrijk voor ons. We zijn een wereldwijd bedrijf en hebben overal klanten. Het is voor mij niet opwindend om iets te hebben, terwijl de buurman dat bijvoorbeeld niet kan.

Ten tweede stoppen we ook een aanzienlijke hoeveelheid technische middelen in een product. Zo willen we innovatie toevoegen bij het uitzenden van het voetbal, zoals in de MLS.

Ik kan het niet rechtvaardigen om de beste engineers ter wereld in te zetten op een klein sub-product terwijl onze investeringen hoog zouden moeten zijn.”

Apple vertelt waarom het niet biedt op Premier League-rechten
Eddy Cue naast Tim Cook. (Afbeelding: Adrian Sanchez-Gonzalez / AFP)

Daarmee zet Cue ook meteen de toon: “Ik zeg nooit nee tegen de rechten voor een competitie, maar niet als het maar om een specifiek of een select aantal landen gaat. Ik betwijfel of we dat ooit wel zouden doen. We zijn geen typische distributeur. We hoeven geen gaten te vullen in ons aanbod.”

Cue is dan ook zeer blij met de rechten van de MLS voor Apple TV+. “Deze deal is onze belangrijkste prioriteit. Als we eenzelfde soort iets gaan doen, moet dat net zo goed worden. Voor een tweede plaats doen we het niet.”

Komt de Eredivisie op Apple TV+?

Dat gaat dus niet lukken bij een grote competitie als de Premier League. Bij een kleine competitie als de MLS is dat wel mogelijk. Het is daarom ook niet uitgesloten dat Apple ook gaat bieden op een competitie als de Eredivisie.

Toch lijkt dat nu nog niet te gebeuren, aangezien volgens de laatste geruchten alleen ESPN en een aantal samenwerkende kabelaars als Ziggo, KPN en Delta voor die rechten lijken te gaan.

Apple Kaarten vormt pittige bedreiging voor Google Maps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen