Apple Vision Pro is een koopje vergeleken met deze AR/VR-headset

Gadgets Jeroen Kraak 29 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoewel de Apple Vision Pro nog niet uit is, kunnen we nu al zeggen dat dit waarschijnlijk de meest besproken gadget van 2023 wordt. Toch zijn er al alternatieven op de markt. Zo ook deze van Varjo, maar die is wel behoorlijk duur.

Wij kijken hier op de redactie met smart uit naar de Apple Vision Pro. Mijn collega Mark mocht ‘m al testen op Apple Park en werd omver geblazen. Ik moest weken aanhoren hoe geweldig de gadget wel niet was. Voor de mensen die dan ook niet kunnen wachten, heeft Varjo de XR-4 op de markt gebracht.

De duurdere concurrent van de Apple Vision Pro

Hoewel de Apple Vision Pro waarschijnlijk geweldig wordt, is er toch iets dat zorgen baart. De prijs van de headset is met 3.499 dollar waarschijnlijk te hoog gegrepen voor veel mensen. Toch kan het nog altijd duurder, laat Varjo zien. Het brengt de XR-4 uit voor 3.990 euro.

En het klinkt raar, maar dat valt eigenlijk best mee. De vorige AR/VR-headset van het bedrijf, de XR-3, kostte nog 6.495 euro. Voor dat bedrag heb je bijna twee exemplaren van de Apple Vision Pro.

Toch kan het ook weer duurder, want speciale uitvoeringen van de Varjo XR-4 zijn flink prijziger. Zo heeft het bedrijf ook een zogenaamde Focal Edition die zelfs 9.990 euro kost. De enige echte verbetering daarvan is de videokwaliteit. Daarnaast is er ook een Secure Edition waarvan de prijs niet bekend is. Deze is extra beveiligd en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gevechtspiloten te trainen.

Grote verschillen tussen de twee

Toch is er best nog wel een verschil tussen de Apple Vision Pro en de Varjo XR-4. Waar Apple zich zowel richt op particulieren als bedrijven, kijkt Varjo vooral naar de laatste. Daar is natuurlijk het grote geld te halen. Al richt het bedrijf zich ook op simracers, om een realistische raceweergave te bieden.

(Afbeelding: Varjo)

De Varjo XR-4 heeft twee mini-LED-schermen met een 4K-resolutie, een verversingssnelheid van 90 Hz en 200 nits helderheid. Ook zit er een 20-megapixel videocamera in voor de AR-ervaring en is er een LiDAR-sensor aanwezig.

Ondanks deze fijne specs heeft de Varjo XR-4 flink wat nadelen waardoor ik nu al kan zeggen dat deze niet kan tippen aan de Apple Vision Pro. Zo moet dit exemplaar gewoon aan een computer worden aangesloten om ‘m te laten werken. Sterker nog, je moet er zelfs twee kabels insteken. Daarnaast moet je ‘m ook nog verbinden met het stroomnetwerk omdat deze geen speciale accu heeft.

Hoewel de specs dus helemaal 2023 en misschien zelfs wel 2024 zijn, is de rest eigenlijk eerder 2012. En dat is dan dus toch wel apart voor de prijs die je betaalt. Sterker nog, Apple heeft straks een heel ingericht besturingssysteem met allemaal op maat gemaakte apps, terwijl dit exemplaar dat niet heeft. De Apple Vision Pro is eigenlijk een Mac die je op je hoofd zet, terwijl de Varjo XR-4 alleen een bril is die je ook nog extern moet aansluiten.

Wacht maar lekker op de Apple Vision Pro

Dus hoewel Varjo zich met de XR-4 vooral op bedrijven en simracers richt, moet het zich echt zorgen gaan maken voor de Apple Vision Pro. Zelfs voor bedrijven kan dat al een veel betere keuze zijn.

Als we dus de Apple Vision Pro vergelijken met de Varjo XR-4, is de headset van Apple haast een koopje te noemen. En dat ondanks de aanschafprijs van 3.499 euro. Je krijgt een stuk meer voor je geld dan bij Varjo, in ieder geval.

Helaas is er wel een nadeel, want het lijkt erop dat Europeanen langer zullen moeten wachten op de VR/AR-headset van Apple. Het bedrijf kan er namelijk niet heel veel produceren.

Wordt Google Glass toch grootste concurrent Apple Vision Pro?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen