Apple Vision Pro krijgt concurrentie uit onverwachte hoek

Gadgets Jeroen Kraak 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Over iets meer dan twee weken verschijnt de Apple Vision Pro in de winkels. De grote vraag is of het product echt gaat aanslaan en of we over een paar jaar er allemaal eentje in huis hebben liggen. De concurrentie opent de aanval en met LG komt er nu eentje bij uit onverwachte hoek.

Soms veranderen productcategorieën in goud als Apple ze aanraakt. De smartphone werd echt een ding toen Apple met de eerste iPhone kwam en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de iPad.

Hoewel er al jaren VR/AR-brillen op de markt zijn, lijkt de markt toch nooit echt van de grond te komen. Gaat dat met de Apple Vision Pro veranderen? Andere concurrenten zitten al klaar om eventueel mee te liften. Een daarvan lijkt LG te worden.

Concurrentie voor de Apple Vision Pro

Lange tijd gingen er geruchten over een AR/VR-bril van Apple. Tijdens WWDC 2023 kondigde het bedrijf ‘m eindelijk aan en vanaf februari is die dan ook echt te krijgen. Nou ja, alleen voor inwoners in de Verenigde Staten. Wij in Nederland zullen nog even moeten wachten.

Terwijl we op CES 2024 al zagen dat Sony maar al te graag wil concurreren met de Apple Vision Pro, komt er nu nog een andere partij. LG heeft namelijk zijn zinnen gezet op een AR/VR headset en dat is op verschillende manieren opmerkelijk te noemen. LG-CEO Choo Joo-wan vertelde tegen het Koreaanse kanaal The Guru dat het bedrijf volgend jaar een XR-apparaat zal lanceren.

Waarom het (haast) onmogelijk is om een Apple Vision Pro te kopen
De Apple Vision Pro. (Afbeelding: Apple)

Ten eerste kan je Apple en LG vrij goede vrienden noemen. De twee bedrijven werken samen op meerdere vlakken. Zo verkoopt LG in zijn Koreaanse winkels de iPhone. Daarnaast maakt het merk ook schermen voor verschillende Apple-producten en werken ze ook samen op het gebied van AirPlay. Het bedrijf werd zelfs genoemd als leverancier voor de displays in de Apple Vision Pro, maar Sony ging er echter met de deal vandoor.

Daarnaast heeft LG zich lang geleden teruggetrokken op de markt van smartphones en richt het zich vooral op beeldschermen en audio naast allerlei witgoed. De VR/AR-bril zal dus een nieuw terrein zijn voor LG.

LG kan het waarschijnlijk niet alleen

Het lijkt er daarom op dat LG samen gaat werken met verschillende partners voor zijn AR/VR-bril. Vorig jaar gingen er voor het eerst geruchten over een LG-headset. Hierbij werd toen nog een onbekende chip van Qualcomm genoemd. Inmiddels weten we dat dat de XR2+ Gen 2 is.

Maar dat is niet de enige samenwerking. De tweede partner, om het de Apple Vision Pro lastig te maken, heeft aanzienlijk meer ervaring met het maken van AR/VR-headsets. Als we de geruchten moeten geloven zou het om Meta gaan, dat tevens eigenaar is van Oculus, wat flink wat headsets heeft gemaakt.

Meta Quest 3
De Meta Quest 3. (Afbeelding: Meta)

Het zou daarom dus ook zo kunnen zijn dat het gewoon een nieuwe Meta Quest Pro 2 is, waarbij LG dus de displays levert.

Wat het ook wordt, het duurt dus nog tot minimaal 2025 voordat de AR/VR-headset er is. Dat is dus minimaal een jaar later dan de Apple Vision Pro. Het zal dan echt van goede huizen moeten komen om mensen te overtuigen voor LG te kiezen.

LG presenteert doorzichtige OLED-tv die je gewoon wil hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen