Apple presenteert deze nieuwe producten tijdens Keynote WWDC23

Apple Jeroen Kraak 5 jun 2023
Leestijd: 14 minuten

Het WWDC23 is eindelijk los. Wij zetten voor jou alle aankondigingen van nieuwe producten op een rij. De vraag is natuurlijk wat er allemaal voorbij komt. Eindelijk is daar de Apple Vision Pro.

We hebben er een aantal maanden op moeten wachten, maar eindelijk is er een nieuwe Apple keynote. Tijdens deze presentatie zullen de nodige nieuwe producten en diensten langskomen. Zo zien we voor het eerst iOS 17 en macOS 14. Wij nemen alles met je door.

Apple MacBook Air 15-inch

Sinds de M2-chip is er maar één formaat van de MacBook Air, die van 13-inch. Vanaf vandaag komt er een tweede model bij. Deze heeft een 15.3-inch scherm en draait op diezelfde M2-chip.

Het scherm van dit apparaat is een gewoon LED-display. Wel zien we aan de bovenkant de befaamde notch die we kennen van het 13-inch-model. Het heeft 500 nits, 1 miljard kleuren en zes speakers.

Qua design is het model niet echt spectaculair, want het lijkt gewoon op de 13-inch. Ook de kleuren zijn hetzelfde: middernacht en sterrenlicht. Hij is 11.5 millimeter dun. Hij heeft twee lightning-poorten en een aansluiting voor een koptelefoon.

Apple zegt dat deze MacBook achttien uur meegaat op een volle batterij. De MacBook Air heeft een adviesprijs van 1.299 dollar, maar in Nederland ligt dat natuurlijk hoger. Bovendien wordt de MacBook Air 13-inch 100 dollar goedkoper.

apple macbook air, wwdc23
(Afbeelding: Apple)

Mac Studio

Er is dit jaar een nieuwe Mac Studio. Qua design lijkt die op het vorige model. Ook de binnenkant lijkt voor een groot gedeelte hetzelfde te zijn.

De grootste vernieuwing van de Mac Studio is de chip. Het apparaat krijgt de M2 Max chip met zich mee. Bovendien introduceert Apple ook M2 Ultra die bestaat uit 2 M2 Max chips. Daardoor is die flink sneller. Hij heeft 192 GB geheugen. Hij is zes keer sneller dan een Intel Mac.

Apple geeft vooral aandacht aan video- editors. Hiermee kun je flink sneller monteren. De Mac Studio heeft een prijs van 1.999 dollar.

apple wwdc23 m2 ultra
(Afbeelding: Apple)

Mac Pro met Apple Silicon

In deze Mac Pro zit de M2 Ultra-chip. Hij is drie keer sneller dan de Mac Pro. Ook deze heeft een geheugen van 192 GB. Hij heeft een 24-core CPU en een 76-core GPU.

Qua uiterlijk lijkt die op z’n voorganger. Deze heeft vier Thunderbolt-poorten Apple vraagt voor dit apparaat 6.999 dollar.

apple wwdc23 MacPro
De MacPro krijgt éindelijk een hele fijne update. (Afbeelding: Apple)

iOS 17

Oproepen

Je krijgt gepersonaliseerde oproepen. Hier kun je een foto toevoegen van diegene die je belt. Er zijn daarom ook nieuwe contactkaarten. Bovendien is ook jouw vergrendelscherm aan te passen aan de persoon die je belt. De mogelijkheden zijn eindeloos volgens Apple.

Apple Berichten en FaceTime

Apple introduceert live-voicemail. Je ziet een live-transcriptie als de persoon deze inspreekt. Je kunt bovendien altijd de telefoon opnemen. Zo heb je nog meer pricacy.

Ook FaceTime krijgt een update. Als je iemand belt die er niet is, kun je een bericht opnemen. Zo deel je persoonlijke momenten als diegene er niet is.

Het wordt makkelijker om te zoeken in Berichten. Er is ook een catch-upfunctie, waardoor je meteen naar het eerste nieuwe bericht gaat in een gesprek. Handig in een groepsapp. Ook is er check-in om je vrienden te laten weten wanneer je thuis bent. Zo voel je jezelf nog veiliger.

apple wwdc23 checkin, iphone
Dankzij Check-In weet iedereen dat je veilig thuis bent. (Afbeelding: Apple)

Ook de stickers in Berichten krijgen een update. Nu zijn alle emoji’s beschikbaar als sticker en bovendien is alles nog overzichtelijker. Ook wordt het makkelijker om zelf stickers te maken. Tevens kun je daarmee berichten beantwoorden.

AirDrop

AirDrop heeft een nieuwe functie: NameDrop. Hiermee kun je contactgegevens uitwisselen naar een ander apparaat. Je hoeft alleen maar jouw telefoon dichtbij die van iemand anders te houden. Hetzelfde geldt voor het uitwisselen van foto’s.

Ook is er SharePlay. Hiermee wordt het nog makkelijker om zelf naar dezelfde muziek te luisteren of naar een video te kijken.

apple wwd23 namedrop
Makkelijk je gegevens overdragen zonder AirDrop dankzij NameDrop. (Afbeelding: Apple)

Keyboard

Apple kondigt aan dat het Autocorrect verbetert. Hierdoor maak je nog minder fouten tijdens het typen en gaat het ook nog eens sneller. Ook dicteren wordt accurater. Zo spreek je makkelijker dingen in.

Journal

Journal is een nieuwe app die later dit jaar naar de iPhone komt. Hiermee zet je mooie momenten op een rij. Dit kan alles zijn, zoals foto’s, locaties en workouts. Voeg muziek toe en zo krijg je een gepersonaliseerd overzicht van je leven. Apple helpt je er bovendien bij door jou suggesties te geven. Zie het als een digitaal dagboek op jouw iPhone.

StandBy

Om je iPhone te draaien als je oplaadt, krijg je een compleet nieuwe ervaring. Ideaal als bijvoorbeeld een gepersonaliseerde wekker, fotolijstje, weerbericht of een schema. Je kunt zelf kiezen hoe je StandBy wil inzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast krijgen ook veel andere apps updates. Zo is er een offline-functie voor Kaarten en geef je Siri nog makkelijker follow-up opdrachten.

apple wwdc standby
Standby maakt je iPhone een fijne vriend. (Afbeelding: Apple)

Apple iPadOS 17

Net zoals bij de iOS draait het bij iPadOS ook om personalisatie.

Widgets

Een nieuwe fijne functie zijn Actieve Widgets. Sinds iOS en iPadOS 14 zijn ze een vast onderdeel van je iPhone, maar nu krijgen ze extra features met zich mee. Zo is het mogelijk om straks in een widget te scrollen of deze juist als schakelaar te gebruiken.

Vergrendelscherm

Het Vergrendelscherm van de iPhone komt naar de iPad. Zo is het nog makkelijker om een achtergrond te kiezen. Bovendien is het mogelijk om een slowmotion-effect toe te voegen.

Het vergrendelscherm krijgt daarnaast ook LiveActivities. Zo zie je precies waar bijvoorbeeld een bestelling is die je hebt besteld of de stand van je sportteam.

Gezondheid

Je ziet op je iPad nu gemakkelijk al je gezondheidsinformatie. Nieuwe grafieken brengen je gegevens tot leven. Met HealthKit krijg je een overzicht van je sportprestaties om dit te verbeteren.

PDF en Notities

Het wordt in iPadOS nog makkelijker om PDF’s te bewerken. Je kunt automatisch gegevens invoeren wat je tijd bespaart. In het menu stuur je een ingevulde PDF snel terug. Bovendien werkt deze functie ook goed samen met notities. Je bewerkt ‘m met je Apple Pencil.

Daarnaast zijn er nog andere updates. StageManager werkt nog beter en je kunt beter gebruikmaken van de camera. Ook FreeForm heeft een aantal nieuwe functies.

Apple MacOS 14 Sonoma

De nieuwe naam van macOS 14 is Sonoma.

Screensavers

Er zijn nieuwe screensavers in macOS 14. Hierdoor vlieg je langzaam over mooie plaatsen in de wereld.

Widgets

Je brengt widgets nu nog makkelijker naar je scherm. Je kunt zelf kiezen waar je ze wil hebben. Als je een app opent, worden widget transparant en gaan ze naar de achtergrond. Zo leiden ze je je niet af tijdens je taken. Bovendien zijn deze net zoals op je iPad interactief.

Gaming

Apple komt met meer mogelijkheden voor gamers. Zo is er nu game mode. Zo heeft de CPU en GPU prioriteit. Zo speelt het games nog soepeler af. Bovendien werken PlayStation en Xbox-controllers nog sneller op je Mac. Ideaal als je bijvoorbeeld Xbox GamePass gebruikt.

De legendarische Kojima, bedenker van Metal Gear Solid brengt Death Stranding naar de Mac. De game was voorheen een PlayStation exclusive. Bovendien wil hij nog meer titels naar Apple-apparaten brengen.

kojima san apple mac
Death Stranding op de Mac? Oké…. nerdgasms. (Afbeelding: Apple)

Video Conferencing

Apple brengt nieuwe opties voor videovergaderingen. Zo kun je een scherm op je achtergrond projecteren, zodat je nog betere presentaties kunt doen. Ook zijn er speciale effecten die het vergaderen nog leuker maken. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk als je twee duimen omhoog steekt.

Safari

Apple brengt meer privacy naar Safari. Het gaat URL-trackers verwijderen. Ook is het vanaf nu makkelijk om wachtwoorden te delen met mensen die je vertrouwt.

Ook kun je verschillende profielen in Safari maken. Zo maak je voor je werk een ander profiel dan voor je personlijke internetsessies. Handig omdat je dan andere website bezoekt.

Ook worden er speciale Web Apps toegevoegd. Zo zie je op je scherm informatie over jouw favoriete apps zoals Instagram en Pinterest.

Audio en Apple TV

AirPods

AirPods krijgen Adative Audio. Hierdoor passen de AirPods zich aan aan jouw omgeving. Zo worden afleidende geluiden gefilterd terwijl je wel belangrijke geluiden hoort, zoals een fietsbel. Apple maakt hiervoor gebruik van machine learning.

Bovendien kunnen de AirPods Pro zich automatisch aanpassen wanneer je iemand tegen komt. Ze zetten het geluid automatisch zachter als iemand met je wil praten.

apple wwdc23 adaptive audio
Dankzij uitstekende adaptive audio mis je niets. (Afbeelding: Apple)

AirPlay

AirPlay gebruikt nu jouw dagelijkse gewoontes en past zich daarop aan. Nu is er ook AirPlay-ondersteuning in hotels. Je scant een QR-code en geeft toestemming. Zo ben je automatisch verbonden met de televisie van je hotelkamer.

airplay hotels, wwdc23, apple music
In elk hotel lekker kunnen genieten van je eigen muziek. (Afbeelding: Apple)

Music en CarPlay

SharePlay komt naar CarPlay. Hierdoor kun je in een auto makkelijk muziek delen. Bovendien kan iedereen de muziek-app bedienen in de auto. Handig om samen te luisteren.

Apple TV

Je kunt nu memories selecteren als screensaver voor je Apple TV. Bovendien is de Apple TV makkelijker te besturen met je iPhone.

Ook is het mogelijk om FaceTime-gesprekken te voeren via jouw Apple TV. Het verbindt automatisch met je iPhone of iPad. Die camera gebruik je dan om mee te bellen. Je legt je iPhone makkelijk tegen jouw televisie aan.

apple tv iphone facetime
Het is nu makkelijker schakelen tussen je iPhone en je AppleTV. (Afbeelding: Apple)

Apple WatchOS 10

Widgets

De Apple Watch krijgt een nieuw widgetsysteem. Hierdoor moet het nog makkelijker om informatie op je Apple Watch te zien. Hierdoor hoef je een app niet meer apart te openen. Je hoeft alleen maar aan de Digital Crown te draaien. Zo heb je nog meer overzicht.

Vernieuwde Apple-apps

De wereldklok heeft nu nog betere achtergronden zodat je ziet hoe laat het is. Zo bel je nooit iemand in een andere tijdzone wakker. Ook de Ringen zijn aangepast en zie je nog beter jouw sportieve prestaties.

Nieuwe wijzerplaten

Ook komt Apple met twee nieuwe wijzerplaten voor de Apple Watch. Een daarvan is Snoopy. Zo komen de iconische karakters uit de cartoon tot leven.

Fietsen

De workout fietsen krijgt een update. In watchOS 10 kan de Apple Watch verbinding maken met sensoren op jouw fiets. Denk hierbij aan een hartslag- of snelheidsmeter. Zo heb je een nog beter overzicht van jouw prestaties. Ook power zones komen naar fietsen. Eerder waren deze er al in de hardloop-app. Bovendien komt Fietsen automatisch naar je iPhone. Zo kun je jouw iPhone bijvoorbeeld vastmaken aan je stuur om een overzicht van je prestaties te krijgen.

Apple Watch watchOS 10
Nieuwe wijzerplaten. (Afbeelding: Apple)

Hiking

In hiking krijgt jouw kompas automatisch locaties toegevoegd. Daarnaast is het mogelijk om deze in een 3D-weergave te krijgen Bovendien wordt het makkelijker om een noodoproep te doen.

Gezondheid

Gezondheid wordt nog uitgebreider. Apple let daarbij niet alleen op je fysieke, maar ook je geestelijke gezondheid. Zo kun je verschillende vragen daarover beantwoorden, zodat je mentale gezondheid nog beter in kaart brengt. Er komen er een aantal mindfulness-functies erbij. Deze zijn ook aanwezig op de iPhone.

Ook de gezondheid van je zicht wordt in de gaten gehouden, zodat je eerder opmerkt als er iets mis is. De Apple Watch meet hoe lang je tijd spendeert in daglicht en dat draagt bij aan de gezondheid.

Ook meet de Apple Watch en iPad hoe dicht een kind bij een scherm zit. Als die te dicht bij zit, krijgt je een melding en kun je actie ondernemen.

Apple Vision Pro

Daar is ie dan, de Apple Vision Pro. De AR/VR bril van het bedrijf. Je bestuurt ‘m met je handen, ogen en stem. Zo gebruik je jouw apps overal, zonder dat je afhankelijk bent van een scherm in de buurt. Je kijkt naar je content met spatial audio. Zo krijg je een heel nieuwe ervaring.

apple wwdc vision pro
(Afbeelding: Apple)

Als je Apple Vision voor het eerst opzet voelt het of alle apps in je kamer aanwezig zijn. Het geeft zelfs schaduwen van apps weer. Het is makkelijk om apps te vergroten of te verkleinen. Je plaatst ze waar je maar wil in je gezichtsveld door middel van je handen die in de gaten worden gehouden door de camera in de Apple Vision Pro.

Je kiest er makkelijk voor om de omgeving te veranderen en naar VR te gaan. Zo heb je een prachtig landschap om je heen als je jezelf wil focussen.

Als iemand in de buurt is, laat de Apple Vision Pro diegene automatisch je ogen zien. Dit heet EyeSight. Zo ben je ondanks dat je de bril op hebt, niet afwezig voor diegene.

Netflix, Spotify en YouTube geven Apple (voorlopig) de middelvinger
(Afbeelding: Apple)

Apple Vision Pro geeft de apps weer zoals je wil. Wil je meerdere schermen open? Dat kan prima. Verschillende apps tegelijkertijd zien? Geen probleem. Daarnaast werkt het ook prima samen met je Magic Keyboard. Ook je Mac-scherm haal je gewoon naar de Vision Pro. Het is dus niet alleen leuk, maar je kunt ook nog functioneel werken. Het is daarmee ideaal op kantoor of om remote te werken.

De eerste 3D-camera van Apple

Op Apple Vision Pro zien jouw foto’s er levendig uit. In- en uitzoomen gaat heel makkelijk. Ook panorama’s die je hebt genomen op je iPhone zien er bijzonder uit. Bovendien is Apple Vision Pro de eerste 3D camera. Zo krijgt video een compleet nieuwe ervaring en reis je terug naar speciale momenten. Hiervoor druk je op een speciale knop bovenop je bril.

De Apple Vision Pro geeft je ook een nieuwe filmervaring. Je past het scherm precies aan zoals je wil. Je zit middenin een film. Met spatial audio ben je er binnenin. Het is zelfs mogelijk om 3D-films te bekijken met de bril. Je bevindt je er echt binnenin. Ook is het ideaal om te gamen. Je past zelf je scherm aan, precies zoals je wil.

Disney

Voor de ideale filmervaring werkt Apple samen met Disney. Daarom is Disney+ meteen beschikbaar op de Apple Vision Pro. Zo zie je sport op meerdere schermen en ben je zelf in de Star Wars-wereld.

Apple WWDC23 Vision Pro
Gebruik ‘m waar je maar wil. (Afbeelding: Apple)

Design van de Apple Vision Pro

Het is natuurlijk allemaal prachtig, maar het moet ook makkelijk te dragen zijn. Het glas is gepolijst en zit in een lichtgewicht frame. Ook zit er een Digital Crown in om ‘m makkelijk te besturen. Alle onderdelen worden koel gehouden door het speciale ontwerp.

Om de ideale pasvorm te creëren heeft Apple duizenden hoofden bestudeerd. Zo moet die iedereen ideaal passen. Aan de zijkant is de strakheid makkelijk aan te passen. Met een simpel mechanisme zet je ‘m vast zodat die ook tijdens beweging goed blijft zitten.

De batterij van het apparaat zit los aan een snoer zodat je ‘m niet op je hoofd te dragen. Je steekt ‘m gewoon in de zak.

Specs

De Apple Vision Pro heeft Micro OLED’s. In totaal zitten er 23 miljoen pixels in zodat je alles haarscherp ziet. Dit biedt jouw 4K resolutie. Zelfs teksten zijn haarscherp, zodat je er ook prima mee leest.

Apple Vision Pro
Functioneel. (Afbeelding: Apple)

Aan de buitenkant zit een OLED-scherm, zodat andere mensen in de kamer jouw ogen kunnen zien. Zo komt het echt geloofwaardig over. Om dit te doen maakt de Apple Vision Pro een goede meting van je gezicht. Bovendien is het daarmee ook mogelijk om met mensen digitaal te praten in de bril.

De Apple Vision Pro heeft een compleet nieuw audiosysteem. Spatial audio heb je om je heen zodat je alles echt beleeft. Om dit te meten maakt het gebruik van allerlei sensoren en camera’s.

In de Apple Vision Pro zit de R1-chip. Deze is speciaal ontwikkeld om al de sensoren goed te laten werken. Dit doet die in samenwerking met de M2-chip die je kent uit de MacBooks. Hierdoor is de bril enorm krachtig.

VisionOS

De Apple Vision Pro werkt op visionOS. Het eerste besturingssysteem van Apple voor AR/VR. iPad en iPhone-apps zijn ook beschikbaar voor visionOS. Zo zijn er meteen veel apps beschikbaar. Zo draai je verschillende programma’s gewoon naast elkaar.

Ook is er een speciale App Store voor visionOS. Je ziet daarop de apps die jouw een speciale ervaring geven.

Optic ID op de Apple Vision Pro

Je opent de Apple Vision Pro gewoon met je ogen. Het is een irisscan zodat al jouw informatie in de bril perfect veilig is opgeslagen. Ook zorgt de privacy-functie ervoor dat apps jouw omgeving niet in de gaten kunnen houden.

Apple heeft ruim 5000 patenten gebruikt voor de Vision Pro. Het is de combinatie van entertainment en functionaliteit. Het apparaat kost je wel een flinke duit. 3.499 dollar om precies te zijn. Het apparaat moet begin volgend jaar verschijnen.

Hoe de Apple Design Award tijdens WWDC Odio heeft geholpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen