Apple’s afstandsbediening herkent voorgangers (patent)

Apple Koen van Tongeren 22 mrt 2012
Leestijd: 1 minuut

Apple heeft een patent aangevraagd voor een software-matige afstandsbediening die geïnstalleerd kan worden op toekomstige iOS-apparaten. Nu bestaan hier al verschillende third-party-oplossingen voor. Wat Apple’s versie echter uniek maakt is dat met behulp van de camera in een iPhone, iPad of iPod touch andere afstandsbedieningen herkend kunnen worden.

Het idee werkt als volgt. Met de toekomstige remote-app van Apple maak je een foto van de afstandsbediening die je wilt vervangen door de iPhone. Deze afbeelding wordt naar een server van Apple gestuurd waar speciale software de uiterlijke eigenschappen herkent. De infrarood-codes van die afstandsbediening worden vervolgens doorgestuurd naar de app die de bediening vanaf dat moment kan overnemen. In de patentaanvraag wordt wel subtiel opgemerkt dat dit pas kan werken als er ook een infraroodzender in iOS-apparaten is gebouwd. Tot nu toe is dat niet het geval.

Uit de patentaanvraag valt op te maken dat deze techniek niet alleen voor afstandsbedieningen ingezet zou kunnen worden. Er worden ook voorbeelden genoemd waarbij een foto van een DVR (Digital Video Recorder) of een televisie genomen wordt. Hierbij gelden uiterlijke kenmerken, zoals het formaat van een scherm, knoppen op het apparaat of logo’s van de fabrikant als middelen om apparaten van elkaar te onderscheiden en de betreffende ir-codes uit een database te kunnen halen.

Of Apple deze techniek daadwerkelijk gaat gebruiken is onzeker, aangezien het bedrijf talloze patenten in bezit heeft die uiteindelijk nooit in een product teruggevonden zijn. Wel geeft het aan dat Apple verder kijkt dan een eigen televisie met een eigen afstandsbediening. De beschrijving van de remote-app  in de patentaanvraag beschrijft immers de besturing van allerlei apparaten van verschillende makelij in één app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen