iCentre-winkels gesloten, overname dichtbij

Apple rmens 17 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat BAS Group, eigenaar van onder andere Dixons, Mycom en Dynabyte interesse zou hebben om een deel van het noodlijdende iCentre over te nemen. Apparata.nl speculeerde dat de retailreus interesse heeft in 24 van de 34 iCentre-winkels en in de service- en afstersalesafdeling iCentre.

Inmiddels zijn alle iCentre-vestigingen gesloten en zijn medewerkers bezig met het inventariseren van de boedel. Woordvoerder Pepijn Schoenmaker laat namens BAS Group en iCentre weten dat gesprekken over een overname nog gaande zijn. Als er een overname komt, wat zeer waarschijnlijk is, zal per vestiging besloten worden of deze open zal blijven of definitief zal sluiten. 

Alle iCentre-winkels zijn gesloten.

Of een vestiging open blijft is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt gekeken naar onder andere de omzet en de nabijheid van Dixons of Mycom-vestigingen. Ook heeft de aanwezigheid van een Apple Store of toekomstige Apple Store grote invloed op de beslissing om een filiaal open te houden. De woordvoerder sluit verder niet uit dat slecht presterende Dixons-vestigingen omgedoopt worden tot iCentre, of andersom.

Faillissement
Ondanks dat gesproken wordt over een overname, benadrukte woordvoerder Schoenmaker dat BAS Group niet van plan is de volledige iCentre Group B.V. in de lijven. De B.V. iCentre zal waarschijnlijk failliet gaan, hierna zal BAS Group de nog levensvatbare onderdelen overnemen. De schulden en het personeel niet.

Personeel
Indien de potentiële overname definitief wordt, zal alle personeel als gevolg van het faillissement ontslagen worden. Op dat moment kan het voormalig personeel volgens de normale procedure opnieuw solliciteren bij de BAS Group. De arbeidsvoorwaarden zullen dan waarschijnlijk veranderen.

Geruchten
Tipsgevers melden de redactie dat de iCentre-winkels in Lelystad, Zaandam, Sneek en Uitgeest waarschijnlijk zullen sluiten. De woordvoerder wilde dit niet bevestigen of ontkennen. Op basis van ons gesprek met de woordvoerder lijkt het erop dat Amsterdam en Haarlem door de komst van een Apple Store sowieso zullen sluiten.

MacMe en iAmStore
Met 34 winkels is iCentre de grootste keten van Apple Premium Resellers in Nederland. Recent kreeg het bedrijf uitstel van betaling bij de Haarlemse rechtbank, dit om een faillissement te voorkomen. Vorige week liet iCentre CEO Wouter Schortinghuis al weten in gesprek te zijn met de BAS Group.

In 2012 nam iCentre nog concurrent iAmStore over. Eerder had de APR uit Uitgeest al MacMe overgenomen. Als reden voor de nijpende financiële situatie wijst iCentre op sterk teruglopende bedrijfsresultaten in 2013, toenemende concurrentie en steeds kleinere marges op verkochte producten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen