De goedkoopste auto’s om te beginnen met elektrisch te rijden

Elektrische auto's Sam Dille 12 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Er zijn genoeg redenen om te twijfelen over een overstap naar elektrisch rijden. Een van de belangrijkste heeft te maken met de hoge aankoopprijs. Hoewel we dat heel goed begrijpen, zijn er genoeg elektrische auto’s op de markt die betaalbaar zijn én ideaal om mee te beginnen.

Dankzij het steeds groter wordende aantal oplaadplekken en goedkopere tweedehandsmodellen wordt het aantrekkelijker om elektrisch te rijden. Moderne, budgetvriendelijke elektrische auto’s bieden goede prestaties die nauw aansluiten bij die van benzinebakken. Wordt het dan toch tijd om een EV aan te schaffen?

Beginnen met een elektrische auto? Dit zijn je budgetvriendelijke opties

Er zijn veel goedkope elektrische auto’s op de markt die passen bij verschillende budgetten en levensstijlen. Wij helpen je op weg met een paar goede suggesties als je geen occasion zoekt. Zo kun je een elektrische auto uitproberen, zonder te veel geld uit te geven.

#1 Nissan Leaf N-Connecta – vanaf 36.890 euro

De N-Connecta is een geweldige EV-optie op instapniveau. Het model maakt gebruik van een relatief klein batterijpakket van 39 kWh, waardoor de actieradius per lading wordt geschat op bijna 240 kilometer. De elektromotor levert 147 pk en je bereikt binnen 8 seconden een snelheid van honderd kilometer per uur.

Zijn actieradius blijft wat achter in vergelijking met concurrenten. Het budgetvriendelijke prijskaartje maakt het een prima keuze voor mensen die een elektrische auto voor woon-werkverkeer zoeken.

Nissan Leaf N-Connecta
De Leaf N-Connecta (Afbeelding: Nissan)

#2 Mini Cooper Electric SE – vanaf 38.990 euro

De elektrische versie van de iconische Mini is afgestemd op stedelijke omgevingen. Net als het originele model dat al decennialang geliefd is. De geschatte elektrische actieradius van 400 kilometer lijkt misschien bescheiden, maar sluit goed aan bij de behoeften van stadsbewoners.

De elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor met 181 pk. De snel oplaadbare batterij, de bijzonder grote laadruimte en de iconische Mini-stijl maken het tot een aantrekkelijke deal voor iedereen die op zoek is naar een EV voor in de stad.

Mini Cooper Electric
De elektrische mini (Afbeelding: Mini)

#3 Hyundai Kona elektrische auto – vanaf 39.995 euro

Deze unieke EV raakt een snaar bij prijsbewuste kopers dankzij zijn aantrekkelijke instapprijs. Dit gaat wel ten koste van sommige premiumfuncties.

De elektrische auto biedt goede prestaties en is enorm efficiënt. Zo heeft de EV een actieradius van bijna 415 kilometer. Hyundai richt zich op de veiligheid van de gebruiker door standaard essentiële functies in het basispakket te integreren. Dit is precies wat het een fantastische optie maakt voor beginnende rijders.

Hyundai Kona Electric elektrische auto
Hyundai Kona Electric (Afbeelding: Hyundai)

#4 Tesla Model 3 – vanaf 42.990

De Tesla Model 3 RWD heeft een nagenoeg perfecte prijs-kwaliteitverhouding. De elektrische auto biedt bizar goede prestaties voor een respectievelijke prijs. De motor heeft bijvoorbeeld 279 pk en een 0-100-tijd van 6,1 seconden. Zo weet Tesla elektrisch rijden en goede prestaties toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Belastingen en subsidies: zo veel kost de elektrische auto in 2024
De prijs van een Tesla Model 3 is dit jaar flink gedaald. (Afbeelding: Tesla)

#5 Volkswagen ID.4 – 45.590 euro

De Volkswagen ID.4 in standaarduitvoering is een goede keuze als je zoekt naar een compacte elektrische auto met genoeg ruimte en gebruiksgemak. Volkswagen heeft de actieradius van het voertuig verbeterd met een compacter accupakket van 52-kWh. Op die manier kun je 361 kilometer rijden op één lading.

De elektromotor levert 170 pk, waardoor de ID.4 vrij pittig en stabiel op de weg rijdt. Het is de duurste optie in deze lijst, maar het blijft een aantrekkelijke deal omdat je er veel comfort en gemak voor terugkrijgt.

Volkswagen ID.4
De ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

Is het slim om een tweedehands elektrische auto te kopen in 2023?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen