Belgische consumentenbond sleept Apple voor de rechter

Apple rmens 9 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop is van mening dat Apple de consument misleidt een stapt naar de rechter. Aanleiding is het verschil tussen de geadverteerde opslagcapaciteit van de iPhone en de eigenlijk bruikbare hoeveelheid.

Test-Aankoop heeft ondervonden dat van de 16GB opslagcapaciteit van een iPhone 6 maar 10,3GB bruikbaar is, ruim 36 procent minder. Apple verstrekt volgens de organisatie daarom misleidende en foutieve informatie.

Misleidende claims

De consumentenclubstapt naar de rechtbank van koophandel te Brussel om de kwestie aan te kaarten. Op basis van de beslissing van de rechter zal Test-Aankoop ook andere smartphone-fabrikanten benaderen om ook hen ertoe aan te zetten deze praktijken te stoppen, Ook Sony, Microsoft, Samsung en Huawei zouden misleidende informatie over de capaciteit geven.

Test-Aankoop gaat in eerste instantie achter Apple aan omdat bij de iPhone alleen de opslagcapaciteit de onderscheidende factor is. “Je kan de iPhone met verschillende opslagcapaciteit aankopen, dan is het extra belangrijk dat de klant niet misleid wordt en dat de fabrikant de juiste capaciteit aankondigt”, vertelt de organisatie tegen persbureau Belga.

Apple heeft nog niet gereageerd, maar meldt op zijn website de specificaties van de iPhone wel dat de capaciteit lager is dan geadverteerd. Al gaat dat meer om het afronden van het aantal bytes in een gigabyte.

1 GB is gelijk aan 1 miljard bytes; de werkelijke, geformatteerde capaciteit ligt lager.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen