Betrapt! Vasthoudende kinderen omzeilen Schermtijd

Apple Dennis Hoogeveen 16 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Handig hoor, dat Schermtijd. Je kunt er je eigen gebruik mee meten, restricties instellen voor je socialemedia-apps en natuurlijk kinderen beperkingen opleggen. Maar wat als die kinderen tot het uiterste gaan om die beperkingen te omzeilen?

Apple is al een tijdje verwikkeld in een kat-en-muis-spel met kinderen die wel erg vasthoudend zijn om onder Schermtijd uit te komen. Verschillende organisaties hebben nu kritiek op Apple. De iPhone-maker zou volgens hen niet snel genoeg gaten in Schermtijd dichten.

Schermtijd omzeilen ‘kinderspel’

Op Reddit en Youtube delen kinderen tips met elkaar om Schermtijd te foppen. Dat gaat zo ver dat er soms heuse hacks worden uitgevoerd. Maar ook heel simpele trucs als een schermopname aanzetten vlak voordat ouders de toegangscode intoetsen, zijn populair. De kinderen kijken vervolgens de schermopname terug om te zien welke code is ingevoerd. Daarmee kunnen ze de instellingen zelf aanpassen en voilà: Schermtijd is nutteloos.

Dikke bult, eigen schuld, zou je over die ouders kunnen zeggen. Maar misschien heeft Apple in dit simpele voorbeeld zelf toch ook wel blaam. Het rode balkje ‘schermopname’ verdwijnt namelijk als het touchpad verschijnt voor de toegangscode. Op die manier kunnen jonge duivels dus hun telefoon aan ouders geven terwijl de vraag om de code al openstaat, ze lief aankijken en ze nietsvermoedend de code in laten typen.

12 manieren om Schermtijd te omzeilen

Protect Young Eyes, een Amerikaanse organisatie die jonge kinderen voor de gevaren van internet en schermgebruik wil behoeden, heeft een lijst gepubliceerd met 12 manieren om Schermtijd te omzeilen en hoe ouders die kunnen voorkomen. Ook daar staan een aantal schrikbarend simpele methodes tussen, zoals het veranderen van de tijdszone in instellingen. Kennelijk is dat al genoeg om onder de beperkingen uit te komen.

De organisatie gaat ook in op een hack die via een Mac of Windows-computer kan worden uitgevoerd om een kwetsbaarheid in iOS te misbruiken. Erg lastig om tegen te gaan, maar er zijn toch methodes voor. Die zijn echter lang niet geschikt voor de gemiddelde ouder. Bovendien werken die maatregelen niet meer als het kind in kwestie de iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen.

Volhardende kinderen

Maar er zijn meer simpele trucs die Schermtijd over het hoofd ziet. Wie bijvoorbeeld beperkingen oplegt voor de Berichten-app kan deze alsnog gebruiken met Siri. Kennelijk houdt de spraakassistent geen rekening met de Schermtijd-instellingen. “Hey Siri, stuur een bericht”, is dus genoeg om de restrictie te omzeilen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor apps als Whatsapp. Een beperkte app opstarten via Siri is niet mogelijk.

Klik/tap voor groter. Afbeelding:
Schermtijd blokkeert apps wanneer je over de limiet gaat, maar blijkt makkelijk te omzeilen. Afbeelding: OMT

Oké vooruit, nog één voorbeeld dan. Stel: je beperkt op de iPhone van je kind (of neefje, buurmeisje, oppaskind) een game die niet langer dan een uurtje per dag gespeeld mag worden. Door de game te verwijderen en opnieuw uit de App Store te downloaden, vervallen de instellingen uit Schermtijd. Dit kun je voorkomen door ook het downloaden van apps te verbieden, maar al die extra instellingen maken het er voor ouders niet gemakkelijker op.

En natuurlijk, wij begrijpen ook wel dat het opleggen van beperkingen aan je kind samengaat met een goed gesprek. Maar toch kun je kinderen niets verwijten als ze hun pubergedrag de vrije loop laten en een kat-en-muis-spel beginnen met jou en Schermtijd. Veel van deze ‘gaten’ zijn overigens al veel langer bekend. Wordt het tijd voor Apple om serieuzer in te grijpen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen