Beyoncé staat op tegen het gebruik van AI in muziek (en ze is niet alleen)

Lifestyle Lucas van de Wetering 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Beyoncé haar nieuwe album is een soort standpunt tegen AI. Maar ze is niet de enige artiest die tegen AI in de muziekindustrie is.

Beyoncé haar nieuwste album genaamd Cowboy Carter is nu al een paar dagen uit en het is volgens de artiest zelf, de beste muziek die ze ooit heeft gemaakt. Maar naast dat Cowboy Carter een record-brekend album is, is het ook een soort protest tegen AI in muziek.

Maar Beyoncé is niet de enige artiest die ooit een uitspraak heeft gedaan tegen de het gebruik van AI in muziek. Er zijn veel andere bekende zangers en zangeressen die niet blij waren toen AI gebruikt werd in hun liedjes. AI in muziek is een stijgende trend.

Beyoncé vs AI

In het midden van een persbericht voor Beyoncé haar nieuwe album Cowboy Carter, deed de artiest een onverwachte uitspraak over het gebruik van AI in muziek. Beyoncé vertelt dat ze graag terug wil naar echte muziek, met echte instrumenten.

De uitspraken gaan vooral over het feit dat AI nieuwe nummers kan maken in slechts een paar minuten, inclusief de stem van de artiest. AI kan stemmen bestuderen en deze mega realistisch namaken, wat technisch gezien valt onder fair-use. Maar Beyoncé is het hier niet mee eens.

De mening van Beyoncé past ook goed bij het album. Het stelen van muziek is een belangrijk onderwerp in Cowboy Carter. Cowboy Carter gaat over hoe muzikanten met een donkere huidskleur de basis hebben gelegd voor countrymuziek, maar dat deze eer vaak naar Southern white culture gaat.

Beyoncé denkt dat hetzelfde nu gebeurt met AI in muziek. AI steelt van muzikanten en dit is nadelig voor de artiesten. De artiest vindt dat iedereen de muziek moet kunnen maken die ze wil, en dat er geen muziek gestolen wordt.

Reacties van artiesten

Beyoncé is lang niet de enige artiest die tegen AI in de muziek is. Sterker nog, uit onderzoek van de Franse Vereniging van Auteurs, Componisten en Muziekuitgevers (Sacem) en de Duitse variant hiervan (Gema) is gebleken dan 71 procent van muzikanten bang is voor AI. Hier zijn ook een paar bekende voorbeelden van.

Neem bijvoorbeeld Drake. Er zijn veel nummers gemaakt waarbij AI was gebruikt om zijn stem toe te voegen. Drake zijn stem hoor je dan ook terug in verschillende nummers. Maar toen het gebruikt werd op Munch van Ice Spice, noemde de rapper het de ‘Last straw’.

Selena Gomez reageerde ook niet al te positief op een nummer waarbij AI werd gebruikt om haar stem toe te voegen. Op een gegeven moment was er een bewerkte versie van Starboy van The Weeknd/Abel Tesfaye op het internet verspreid. Hierop was de stem van Selena Gomez toegevoegd met gebruik van artificiële intelligentie. De artiest noemde dit eng.

Of deze negatieve aandacht van artiesten zoals Beyoncé voor artificiële intelligentie in muziek ook daadwerkelijk een invloed gaat hebben is niet zeker. Wel weten we ondertussen waar AI allemaal tot in staat is. En hoe eng het ook is, het is wel zeer indrukwekkend.

Hollywood’s nachtmerrie wordt werkelijkheid: OpenAI maakt zijn opwachting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen