Black Mirror in het echt: doodenge AI-app brengt dode familieleden weer tot leven

Apps Jeroen Kraak 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Had je ooit gedacht om met je dode familieleden te kunnen praten? Een doodenge AI-app voor Android maakt het mogelijk, maar...

Afscheid nemen van een overleden familielid is behoorlijk moeilijk. Soms zou je nog wel iets willen zeggen of vragen, wat je nooit hebt gedaan. Met een nieuwe app voor Android kan dat.

Of je dat wil is echter de vraag. Het heeft zelfs voor zulke negatieve reacties gezorgd dat de app uit sommige Play Stores is verwijderd. Wat is er precies aan de hand met een app die zomaar uit Black Mirror had kunnen komen?

De Android-app die doden weer tot leven moet wekken

De Android-app met de naam Vera AI deed veel stof opwaaien, meldt Futurism. Dat kwam vooral door de marketingcampagne die de makers van de app hadden gevoerd. Er werd verteld dat je iemand die je mist opnieuw kon creëren en zonder grenzen over onderwerpen kunt blijven praten.

In een screenshot van de marketingcampagne is te zien hoe ene Granma Ellie aan een gebruiker vraagt hoe met met zijn vader gaat. Het lijkt er dus op alsof een kleinkind met zijn overleden oma appt, terwijl het in werkelijkheid een AI-chatbot is.

Google Maps lijkt binnenkort ChatGPT-achtige tool te krijgen
(Afbeelding: Unsplash)

Goed als dit echt zo goed werkt als beloofd, kan het misschien helpen als middel van troost of mensen om te leren gaan met het verlies. Als het echter niet goed werkt, zoals bij de Vera AI het geval is, is het een ordinaire manier om geld te verdienen aan mensen die het al moeilijk hebben.

Er is dan ook veel kritiek op social media over deze app, want deze kan gewoon niet alles weten over je overleden familie. Het is dan gewoon dus een generieke AI die vragen aan je stelt en beantwoordt, alleen dan in een ander jasje.

AI en dode mensen op je iPhone of Android

Toch zijn er meerdere apps die je laten praten met overleden mensen. Een daarvan is History Hello, maar deze werkt net wat anders. In deze app kun je met beroemde overleden historische karakters praten om zo meer over ze te weten te komen.

Het doel van deze Android- en iPhone-app is heel anders. Het moet op een educatieve manier studenten en andere geïnteresseerden meer laten weten van de geschiedenis. Dat lijkt in tegenstelling tot Vera AI wel goed te werken. Het probeert dan ook niet geld te verdienen aan iemands verdriet.

Toch laten beide Android-apps zien dat praten met overledenen op een bepaalde manier mogelijk is, maar dat de uitvoering hiervan echt heel belangrijk is. Het laat maar weer eens zien wat er met generatieve AI allemaal mogelijk is. Dat is dus meer dan generieke vragen beantwoorden.

De game die ChatGPT combineert met The Sims

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen