De humanoid van Boston Dynamics moet je Tesla en Apple doen vergeten

Gadgets Jeroen Kraak 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Terwijl Tesla en Apple volop bezig zijn met de ontwikkeling van een robot voor in huis, gaat Boston Dynamics next level. Hun nieuwe humanoid is zeer geavanceerd en daardoor meteen angstaanjagend.

Afgelopen week zagen we opvallend nieuws voorbijkomen. Boston Dynamics nam afscheid van zijn humanoid Atlas. De techwereld begreep dan ook niet waarom het bedrijf ineens stopte met de robot.

Nu weten we echter waarom: Boston Dynamics introduceert een nieuw veel geavanceerde model. Apple en Tesla die hun eigen robots ontwikkelen zullen daar een harde kluif aan hebben.

Atlas 2.0: de nieuwe humanoid van Boston Robotics

De nieuwe humanoid die gemaakt wordt door Boston Dynamics, heeft de toepasselijke naam Atlas 2.0. En het is in alles een flink verbeterde versie. Terwijl de vorige deels hydraulisch is, is bij Atlas 2.0 alles elektrisch. Bovendien is het nieuwe uiterlijk ook nog eens een stuk angstaanjagender, alsof we naar een nieuwe horror-sci-fi kijken.

Het toverwoord bij de toekomstige concurrent van Apple en Tesla is efficiëntie. Hij is sterker en kan beter bewegen, zelfs beter dan de mens volgens Boston Dynamics. Dat in tegenstelling tot de vorige versie. Die moest juist vooral op de mens lijken en doen wat wij doen.

Als je dan ook de video bekijkt van Atlas 2.0 zie je dat er een compleet andere filosofie zit achter de bewegingen van de robot. Die filosofie lijkt ook wat te vertellen over de toekomst die Boston Dynamics voor zich ziet. Het bedrijf wil een heel ecosysteem ontwikkelen rondom de robot. Dat betekent dat er ook software en aanvullende diensten zullen moeten worden ontwikkeld.

Het is dan ook interessant om te zien hoe deze robot een commercieel succes kan worden. Wordt het een fabrieksmedewerker voor saai repetitief werk, of wordt het juist een assistent voor in huis? Gaat het dus straks met Apple en Tesla concurreren?

Apple en Tesla krijgen concurrentie van de robot

Dat het bedrijf, dat eigendom is van Hyundai, een robot commercieel in de markt kan zetten blijkt uit de robothond Spot. Dat model is al door verschillende bedrijven en overheden gekocht en voert daarmee verschillende taken uit. Zo is die al eens ingezet als parkwachter, maar kan het ook een ideale verkenner zijn op het slagveld, doordat hij over moeilijk terrein kan bewegen.

Tesla en Apple zullen een flinke kluif hebben om op ditzelfde niveau te komen met hun robots. Tesla heeft zijn eerste humanoid al laten zien die in ontwikkeling is. Volgens de geruchten is ook Apple bezig met zijn eigen robot, maar dit lijkt dan weer geen humanoid te worden. Dit moet een persoonlijke assistent worden voor thuis.

Hoewel we allemaal nog geen robot thuis hebben staan, lijkt het gevecht tussen Boston Dynamics, Tesla en Apple nu al zijn begonnen. Wellicht kunnen ze het onderling uitvechten in Robot Wars, de heerlijke serie uit het verleden waarin zelfgemaakte robots van mensen tegen elkaar vochten.

Doodeng: deze fabriek wil 10.000 humanoids per jaar produceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen