Bowers & Wilkins laten je oren spitsen voor klein beetje vermogen

Tech Dennis Mons 25 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Goed geluid is in sommige gevallen fijner dan goed beeld. Die eeuwige zoektocht naar het geluid dat je in het hart van de artiest brengt, als een privé-concert in je oren. Headsets als die van Sony, Apple krijgen dat voor elkaar. Maar sluit speakerfabrikanten zoals Sonos, JBL en in dit geval Bowers & Wilkins ook niet uit. Sterker nog: dat prefereren we.

Laatstgenoemde partij is wat dat betreft een uitblinker. Bowers & Wilkins, uit Groot-Brittannië heeft dat al talloze malen bewezen. En het lijkt erop dat ze dat weer doen met de nieuwe 600 S3-lijn.

Bowers & Wilkins gaan ‘all in’ met nieuwe speakers

Bowers & Wilkins heeft deze week het doek gelicht van hun nieuwste meesterwerk: de 600 S3-lijn, een gedurfde evolutie binnen de befaamde 600 Series-luidsprekers. Deze gloednieuwe collectie omvat een kwartet aan meesterlijke modellen: de majestueuze 603 S3 vloerstaande krachtpatser, de 606 S3 standmount, de compacte doch krachtige 607 S3 boekenplank speaker en last but not least, de HTM6 S3-middenluidspreker, speciaal ontworpen om de thuisbioscoop ervaring naar ongekende hoogten te tillen.

Het paradepaardje van deze 600 Serie S3 is zonder twijfel de volledig nieuwe Titanium Dome tweeter. Ogenschijnlijk is het een symfonie van techniek en elegantie, bestaande uit twee harmonieuze delen. Het voornaamste deel betreft een ‘dome’, met een uiterst dunne en lichte structuur van slechts 25 micrometer.

De dome wordt ondersteund door een ring van titanium, meetellend op 30 micrometer. Daarnaast is het wel behoorlijk uniek dat hij omringd is door een geavanceerd verlengd buisbelastingssysteem. Deze tech zorgt ervoor dat de resonantie aanzienlijk minder wordt waardoor je minder verstoring hoort.

Deze nieuwe serie is, volgens de fabrikant (maar we testen het nog zelf) “een weelderig muzikaal banket, met vier prachtige modellen om uit te kiezen – de majestueuze 603 S3, de charmante 606 S3, de compacte 607 S3 en de filmische Bowers & Wilkins HTM6 S3 voor die thuisbioscoopavonden die je zullen betoveren.”

B&W - 603 S3 Black, White and Oak Beauty 5 - 1x1
That is just ‘dome sexy’. (Afbeelding: Bowers & Wilkins)

Mag wat kosten maar dan heb je ook wat

Het klinkt als een downgrade van de 800-serie en de 700-serie, maar volgens Bowers & Wilkins is niets minder waar. Je krijgt meer kwaliteit voor je geld. Dan rest natuurlijk de vraag: hoeveel geld?

Nou, ga gerust even zitten. De 606 S3 kost maar liefst 2.300 euro. Maar daarvoor krijg je wel een vloerstaande luidspreker met een volledig nieuwe Titanium Dome-tweeter van 25 mm (1″), een FST Continuum Cone-driver voor het midden van 150 mm (6″) plus twee drivers voor het laag van 165 mm (6,5″) met papieren conussen. Stuur in dit geval gerust wél foto’s van je conus.

De 607 van Bowers & Wlkins heeft wat minder toeters en bellen en staat op een standaard. Maar met 1.000 euro ook niet bepaald een koopje. Zelfde geldt overigens ook voor de HTM6 S3, een middenluidspreker voor surround, waar je 750 euro voor dient af te tikken.
Mocht je een thuisbios willen bouwen met de nieuwe Bowers & Wilkins-speakers, dan kunnen woofers niet ontbreken. De ASW608 kost je slechts 650 euro en de ASW610 sleept 800 euro uit je portemonnee. Maar je als je ‘all in’ gaat: de 600 serie S3 Theatre kost maar 4.650 euro.

Een paar keer een IMAX-voorstelling skippen en je hebt het er zo uit.

Nieuwe speakers Bowers & Wilkins kosten je 12.000 euro per stuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen