ChatGPT ligt eruit – dit zijn de alternatieven

Apps Ruan Moleman 10 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT kampt al een paar uren met een storing waardoor de service niet beschikbaar is. Deze chatbots helpen je in de tussentijd.

Met de komst van AI-chatbots als ChatGPT kunnen veel mensen eigenlijk niet meer zonder. De assistenten zijn razendsnel in het antwoorden van praktisch alle vragen. Sommige mensen gebruiken de chatbot tegenwoordig als een soort vriend om advies te vragen. Andere mensen zetten ChatGPT zelfs in als huisarts voor kleine diagnoses, al hoewel dat niet altijd even verstandig is. Nu zitten we echter zonder, door een storing bij ChatGPT.

Sinds enkele uren werkt ChatGPT helemaal niet voor veel mensen. Als je erg afhankelijk bent geworden van ChatGPT kan het nogal ouderwets voelen om weer terug te keren naar Google Search. We zetten daarom de beste alternatieven voor je op een rijtje.

Google Gemini komt het dichtste in de buurt

Google’s Gemini is flink verbeterd sinds de lancering van de chatbot. Inmiddels heeft Gemini toegang tot Google Search en kan het zelfs YouTube-video’s scannen. Zo kan je vragen om een samenvatting of vragen op welk tijdstip in de video iets specifieks wordt gezegd, zoals in een podcast. Bovendien kan Germini verbonden worden met Google Docs en kan het je smarthome aansturen. Gemini is dan ook dé assistent geworden van Android-telefoons, waarbij met een druk op de knop de assistent tevoorschijn gehaald kan worden.

Een andere feature is dat Gemini met je telefoonscherm kan meekijken en live commentaar kan geven op wat je ziet. Zo kan een minder technisch persoon bijvoorbeeld hulp vragen bij de instellingen van de smartphone. Hoewel het eigenlijk overal erg goed in is, wil het soms nog wel eens moeite hebben met talen. Vooralsnog gaat alles goed in het Nederlands, maar de bot is op zijn sterkst in het Engels.

Je kan nu gemini gebruiken in google maps
(Afbeelding: Android Authority)

DeepSeek met een kanttekening

DeepSeek kreeg dit jaar veel aandacht omdat het ineens op de markt verscheen zonder een duur abonnement. De prestaties bleken erg goed te zijn. DeepSeek heeft een groot geheugen waardoor het beter je gespreksgeschiedenis kan onthouden. Deepseek is ook populair om de snelle en dynamische antwoorden met erg veel beschrijvingen. Al kunnen sommige gebruikers dit als vervelend ervaren.

Mensen hebben echter veel zorgen bij het gebruik van DeepSeek. De chatbot is gemaakt door een Chinees bedrijf. In China heeft de overheid vaak de vinger in de pap bij zulke grote ondernemingen en DeepSeek is geen uitzondering. In maart rapporteerde The New York Times dat de Chinese overheid DeepSeek volledig in gebruik heeft. Sommige mensen krijgen argwaan van bedrijven waar een overheid zich mee bemoeit, dus misschien is DeepSeek niet iets voor jou.

Claude is het beste met tekst

De chatbot Claude is met afstand het beste in het begrijpen en verwerken van teksten. Ben je dus veel aan het schrijven, of zelfs coderen, dan is Claude zonder twijfel de beste. Het programma is ontzettend goed in het begrijpen schrijfstijlen en heeft de meest natuurlijke, menselijke antwoorden voor je klaar staan.

Het nadeel is dat Claude doorgaans iets meer tijd nodig heeft voor antwoorden en dat je niet oneindig gebruik kan maken van de chatbot zonder ervoor te betalen. Voor alledaags gebruik is Claude dus zeker niet de beste uitkomst. Toch brengt het antwoorden in een menselijke manier waardoor het als fijner kan worden ervaren dan een doorgaanse chatbot als ChatGPT.

Claude AI is nu ook beschikbaar op Android
(Afbeelding: Anthropic)

Perplexity zoekt het voor je op

Perplexity heeft enorm veel populariteit gewonnen doordat het nooit zelf antwoorden verzint. Perplexity voegt altijd bronnen toe en bedenkt dus niet zijn eigen waarheid. Hierdoor is de AI-assistent behoorlijk populair geworden onder studenten en docenten zelf. Voor gedegen onderzoek met echte bronnen is Perplexity dus het beste.

Het probleem met Perplexity is vooral dat het niet verzinnen van antwoorden niet betekent dat het altijd de waarheid spreekt. In principe is Perplexity een soort zoekmachine. Maar zelfs een zoekmachine als Google heeft soms onjuiste info, dus Perplexity ontkomt er ook niet aan. Zorg dat je altijd bronnen dubbelcheckt, zeker als het voor belangrijke doeleinden is.

Van eigen liedjes tot bizarre video’s: dit zijn de beste AI-sites van het moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen