Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat je ook deed, ChatGPT’s Sam Altman had een veel gekker weekend dan jij

Het maakt echt niet uit wat je dit weekend allemaal hebt gedaan. De kans dat Sam Altman, de grote man achter ChatGPT en CEO van OpenAI, een gekker weekend heeft gehad, is 2000%. De reden: die laatste titel is hij halsoverkop verloren.

Of is dat toch niet helemaal het geval? Of dachten we eerst dat dit niet het geval was, maar bleek het uiteindelijk toch wel weer het geval te zijn. Je ziet het al, er is veel verwarring geweest dit weekend. Pak een bakkie en een stoel, ik praat je bij op de maandagmorgen.

Het knotsgekke weekend van ChatGPT’s Sam Altman

Lang verhaal kort: Sam Altman is niet langer CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Nadat hij vrijdag werd ontslagen door het bestuur van het bedrijf, dat hem in de dagen daarna aan alle kanten probeerde over te halen om toch te blijven, is Emmett Shear (mede-oprichter van Twitch) tijdelijk de nieuwe leider. Altman is officieel vertrokken.

Hoewel de bovenstaande alinea waarschijnlijk al voor veel vraagtekens heeft gezorgd, heb ik er nog eentje voor je: in een weekend tijd heeft OpenAI drie verschillende CEO’s gehad.

Een kleine terugblik op het nieuws van de afgelopen dagen:

Vrijdag 17 november – OpenAI ontslaat Sam Altman

Terwijl bij de meeste bedrijven de drankjes voorzichtig de koelkast in gingen voor de vrijdagmiddagborrel, besloot het bestuur van OpenAI vrij onverwacht Sam Altman te ontslaan.

Het bedrijf achter ChatGPT maakte het nieuws vrijdag officieel bekend en liet weten dat Altman niet voldoende communiceerde met het bestuur, waardoor ze naar eigen zeggen hun verantwoordelijkheden niet in hun volledigheid konden dragen.

CTO Mira Murati werd benoemd tot CEO, Sam Altman bevestigde het nieuws op X en mede-oprichter en voorzitter Greg Bockman besloot zijn eigen bedrijf ook te verlaten.

Zaterdag 18 november – bestuur probeert ChatGPT’s vader terug te halen

Het bestuur van ChatGPT’s OpenAI raakte op zaterdag in paniek. De wereld reageert geschokt; het bedrijf is met het vertrek van Bockman niet alleen Altman meer kwijt, ook zijn investeerders boos door het ontbreken van een waarschuwing over deze onverwachte zet.

Amerikaanse media melden zaterdag dat de paniek dusdanig toeslaat dat het bestuur van OpenAI inmiddels druk bezig is om Sam Altman toch maar weer in huis te halen als de CEO van het bedrijf, nog geen 24 uur na zijn ontslag dus.

Altman zou naar verluidt pittige wijzigingen in het bedrijf willen hebben doorgevoerd voordat hij terugkomt, en het is maar de vraag of het bestuur daar gehoor aan wil geven. Het enige wat het wel weet, is dat de geestelijk vader van ChatGPT al druk bezig is om, samen met Greg Bockman, te kijken of ze zelf niet kunnen beginnen.

Nu de reputatie van het bedrijf flink is geschaad dankzij de roekeloze actie van vrijdag, weet het bestuur ook dat ze die concurrentiestrijd niet gaan winnen.

ChatGPT
ChatGPT nu ook te gebruiken als app. (Afbeelding: Sanket Mishra/Pexels)

Maandag 20 november – OpenAI neemt afscheid van Altman

Ondanks alle moeite om Sam Altman weer in huis te halen, laat het bestuur van OpenAI van zondag op maandag weten een nieuwe CEO te hebben gevonden. Nadat Mira Murati openlijk haar steun uitsprak voor Altman, is het Emmett Shear die het bedrijf nu moet gaan leiden.

De mede-oprichter van Twitch moet het echter wel met hetzelfde bestuur doen dat Altman halsoverkop heeft ontslagen. Volgens ingewijden is dat ook de reden dat de geestelijk vader van ChatGPT niet is teruggekeerd. De eis van hem om met een nieuw bestuur te werken was er eentje waar het bedrijf niet aan kon voldoen.

In een vrij schokkende ontwikkeling heeft Microsoft, een van de grootste investeerders van OpenAI,聽 Altman vanmorgen aangenomen. Samen met Greg Brockman wordt de voormalig CEO onderdeel van Microsoft’s nieuwe onderzoeksteam dat zich richt op geavanceerde AI.

Dus of je het afgelopen weekend in de lampen hebt gehangen of bent wakker geworden op een tennisbaan met een raket in je broek: de kans dat Sam Altman, de geestelijk vader van ChatGPT, een gekker weekend heeft gehad, is vrijwel 100%.

Woensdag 22 november – Altman keert terug bij OpenAI

Na een krankzinnig weekend en een slimme actie van Microsoft komt het nieuws vandaag naar buiten dat Sam Altman terugkeert als CEO bij OpenAI. Alsof er niets gebeurd is.

Dat is niet helemaal waar, want samen met Brockman keert Altman terug bij het bedrijf dat nu voorzien is van een nieuw bestuur. Deze bestaat uit Bret Taylor, Larry Summers en Adam D鈥橝ngelo. D鈥橝ngelo was onderdeel van het oude bestuur, maar het bedrijf wil hem aanhouden om bepaalde zaken vanuit oud oogpunt te kunnen bekijken.

Verder is zowel Altman als Microsoft blij met het eindresultaat en kunnen we, hopelijk, ons weer richten op ChatGPT en alle awesome dingen die de AI kan doen.

[Update 20 november 11:19 | Bericht bijgewerkt met het nieuws dat Microsoft Altman heeft aangenomen]

[Update 22 november 09:36 | Bericht bijgewerkt met het nieuws dat Altman terugkeert bij OpenAI]

Hoe je met Google Flights simpelweg de beste vliegdeals scoort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 馃殌

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!