rmens
rmens Apple 19 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Checklist: optimaal voorbereid op iOS 11

Vanavond om ongeveer 19:00 uur is het moment eindelijk daar. Na een zomer vol betaversies, zal Apple de definitieve versie van iOS 11 beschikbaar stellen voor iPhone, iPad en ook iPod. Ben jij optimaal voorbereid op de update?

Wij hebben een korte checklist samengesteld met vijf simpele punten om te doen en checken. Zo ben je in no-time helemaal klaar voor het nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPad.

✅ Is jouw apparaat compatibel?

iOS 11 is het eerste besturingssysteem dat volledig 64-bits is. Dat wil zeggen dat een aantal oudere apparaten zoals de iPhone 5 en 5c niet meer ondersteund worden. Deze apparaten zijn compatibel:

 • iPhone: 5s, 6 (Plus), 6s (Plus), SE, 7 (Plus), 8 (Plus), X.
 • iPad: mini 2, mini 3, mini 4, Air, Air 2, Pro 9,7, Pro 10,5-inch, Pro 12,9-inch, 5e generatie (2017).
 • iPod: Alleen 6e generatie.

✅ Zijn jouw apps compatibel?

Omdat iOS 11 volledig 64-bits is, worden apps die alleen voor een oudere, 32-bits-versie van iOS zijn gemaakt niet meer ondersteund. Apple waarschuwt hier al sinds iOS 10.3 voor, maar je kunt ook eenvoudig checken of apps die je gebruikt compatibel zijn.

 • Ga naar InstellingenAlgemeenInfo.
 • Tik op Apps.
 • Bekijk in de lijst of er apps zijn die niet compatibel zijn en geen update hebben. Staat er geen pijltje en kun je niet doorklikken naar de lijst? Dan zijn al je apps al compatibel.

Als een app die je vaak gebruikt niet compatibel is, kun je beter wachten met het installeren van iOS 11 en op de website van de ontwikkelaar kijken of er een update aangekondigd is. Staan er alleen apps in de lijst waarvan je niet eens meer wist dat je ze had? Nu is het moment om opruiming te houden.

Klik/tap voor groter.

✅ Heb je een goede back-up?

Hoe goed Apple ook getest heeft, er kan altijd iets fout gaan bij updaten naar iOS 11. Een goede back-up is daarom essentieel. Onder een goede back-up verstaan wij een versleutelde iTunes-backup op een Mac of PC. Deze bevat ook al je wachtwoorden en Health-gegevens. Als er iets fout gaat, ben je met een iTunes-backup het snelst weer operationeel.

 • Zorg dat je de laatste iTunes-versie op je Mac of PC hebt geïnstalleerd.
 • Sluit je iPhone of iPad aan met een USB-kabel.
 • Open iTunes en klik op het kleine iPhone of iPad-icoon linksboven naast het dropdown-menu.
 • Selecteer onder Reservekopieën de opties Deze computer en Codeer lokale reservekopieën.
 • Nu wordt je gevraagd een wachtwoord op te geven. Ons advies is de code van je telefoon ook het backup-wachtwoord te maken. Als je al eens een ander wachtwoord hebt ingesteld, zorg dan dat je dit kunt onthouden. Anders is je back-up onbruikbaar.
 • Klik op Maak reservekopie.
Klik/tap voor groter.

✅ Apple ID-wachtwoord en twee-staps-verificatie bij de hand?

Het is misschien een open deur, maar tijdens het updaten naar iOS 11 wordt meermaals naar je Apple ID-wachtwoord gevraagd. Zorg dat je dit uit je hoofd weet of bij de hand hebt. Als je Apple ID beschermd is met twee-staps-verificatie, zorg dan dat je een ander apparaat hebt waarop je de code voor verificatie kunt ontvangen. Je iOS-apparaat is door de update immers niet beschikbaar om de code op te ontvangen.

✅ Gebruik je Kerio of Exchange?

iOS 11 zorgt voor problemen met Kerio Mailserver (Kerio Connect) en Exchange-servers. De ontwikkelaar achter Kerio adviseert gebruikers iOS 11 voorlopig niet te installeren. Er zijn ook problemen met Exchange-servers, al zijn die wat vager. De laatste iOS 11-versie heeft problemen met het communiceren met Exchange-servers via het ActiveSync-protocol. Als je absoluut afhankelijk ben van je (zakelijke) e-mail via Exchange, dan is het beter om even te wachten. Systeembeheerders kunnen de problemen met Exchange overigens met een eenvoudige workaround oplossen.

Naast iOS 11 brengt Apple ook wachtOS 4 en tvOS 11 uit – Klik/tap voor groter.

Alles gedaan? Dan kun je upgraden naar iOS 11. De update wordt rond 19:00 uur verwacht. Alvast wat over iOS 11 lezen? Wij zijn al diep in de nieuwe functies gedoken. Check de tag Nieuw in iOS 11 voor talloze artikelen over het nieuwe OS voor iPhone, iPad en iPod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!