rmens
rmens Apple 25 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

De ene USB-C-kabel is de andere niet

Met USB-C wordt alles eenvoudiger en universeel, maar dat wil niet zeggen dat het ook optimaal werkt. Apple heeft een aantal verschillende kabels bij zijn MacBooks geleverd en die zijn niet allemaal geschikt voor het laden van alle MacBooks.

Er is ook een verschil tussen kabels die zijn geschikt voor opladen en data. Een verkeerde kabel kan apparaten langzaam laten werken. Wat je moet weten over het USB-C-doolhof:

Opladen vs. data

USB-C is snel en biedt snelheden tot maximaal 10 Gbps. Met Thunderbolt 3 wordt het nog sneller met snelheden tot wel 40 Gbps. Toch kan het als je een verkeerde kabel gebruikt heel traag worden. Apple’s USB-C-oplaadkabels ondersteunen namelijk alleen USB 2.0-snelheden (0,48 Gbps) en zijn niet gemaakt voor data. Om een externe harddisk of dock aan te sluiten dien je de kabel die meegeleverd wordt te gebruiken of een USB-C-datakabel te kopen.

Laden met juiste adapter en kabel

Opladen via USB-C is nog een ingewikkelder. Apple heeft het afgelopen jaar drie USB-C-kabels op de markt gebracht die allemaal op elkaar lijken. Deze drie zijn in omloop:

  • Kabel met alleen opdruk “Designed by Apple in California. Assembled in China” → Deze is erg foutgevoelig. Niet meer gebruiken en gratis door Apple laten omruilen als onderdeel van een vervangingsprogramma.
  • Kabel met serienummer dat begint met C4M of FL4 → Deze is alleen geschikt voor gebruik met de 12-inch MacBook en de Apple 29W USB-C Power Adapter. Laadt 13-inch MacBook Pro traag op en heeft niet genoeg vermogen voor 15-inch MacBook Pro.
  • Kabel met serienummer dat begint met DLC of CTC → Dit is de beste en nieuwste kabel. Deze is geschikt voor alle MacBooks, inclusief de Apple 61W of 87W USB-C Power Adapter van de 13- of 15-inch MacBook Pro.

eMarked

De laatste kabel (DLC of CTC) in het overzicht is ‘eMarked’ en kan tot maximaal 5 ampère stroom doorvoeren. Dat wil zeggen dat deze chips bevat die communiceren met het apparaat en de lader om voor de juiste stroomtoevoer te zorgen. De andere kabel (C4M of FL4) is niet eMarked en kan maximaal 3 ampère stroom (60 w) doorvoeren.
fast-charge
Tot slot heeft Apple twee versies van de laatste (DLC of CTC) kabel verkocht, een met ‘eMarked’ certificering en een zonder. De nieuwste versie heeft een rechthoekige doos, de oude versie een vierkante doos. De laatste is niet meer bij Apple Stores verkrijgbaar, maar bij resellers en webshops worden ze nog verkocht. Koop de Apple USB-C-oplaadkabel in de rechthoekige doos als je een extra USB-C-laadkabel zoekt, dan zit je goed.

(Bron: Apple & Nathan K.)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!