De Snelle Hap | WhatsApp volgt Instagram met nieuwe functie

Pop-Culture Redactie 12 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

WhatsApp komt binnenkort met een functie die je wellicht van Instagram kent. ChatGPT wordt een stuk luier, en Windows 12 laat voorlopig nog even op zich wachten. Dit is De Snelle Hap van dinsdag 12 december 2023.

Welkom bij De Snelle Hap, onze rubriek waarin we dinsdag tot en met vrijdagochtend het nieuws van afgelopen nacht voor je op een rij zetten. Zo ben je snel op de hoogte van alles rondom technologie en popcultuur.

Vandaag beginnen we met de stap van Meta om een Instagram-functie naar WhatsApp te brengen. Het Amerikaanse bedrijf lijkt zijn platformen steeds meer te integreren, maar wat merk jij daar precies van? Tijd om dat, samen met het andere nieuws van afgelopen nacht, even kort samen te vatten.

WhatsApp volgt Instagram met nieuwe functie

Meta, het bedrijf achter populaire apps als Instagram en Facebook, wil zijn apps meer stroomlijnen. Dit zie je als gebruiker bijvoorbeeld terug in de manier waarop statusupdates binnen WhatsApp op Stories van Instagram lijken.

Door een nieuwe update, die binnenkort moet verschijnen, krijgt WhatsApp nieuwe visuele functies. Het wordt makkelijk om dan te reageren op dergelijke posts.

WhatsApp volgt Instagram met nieuwe functie (en meer nieuws van vannacht)
(Afbeelding: WABetaInfo)

Wat betreft nieuwe functies moet je denken aan emoji-reacties, ondersteuning voor HD-content en nog heel veel meer.

Windows 12 komt uiteindelijk toch niet

Microsoft overweegt de naam Windows 12 in de volgende update te vermijden om verwarring bij gebruikers te voorkomen. Geruchten suggereren dat een grote update, met codenaam Germanium, onderweg is, maar de naam kan anders zijn dan we dachten.

Windows 11 heeft moeite gehad om de volledige gebruikersbasis te bereiken vanwege beveiligingseisen, en Windows 12 kan jaarlijkse functie-updates en sterke AI-ondersteuning introduceren, met een focus op Copilot.

Microsoft keert dus mogelijk terug naar jaarlijkse updates, wat gebruikers kan verdelen als oude systemen niet worden ondersteund.

Deze Windows-app maakt jouw PC of laptop weer helemaal gezond
Top (Afbeelding: Windows / Unsplash)

Apple Music gaat artiesten voortrekken

Dolby Atmos verovert langzaam de muziekwereld, en Apple Music wil artiesten die muziek in Dolby Atmos uitbrengen, rijkelijker belonen. Volgend jaar krijgen deze nummers extra waardering op het platform, wat kan leiden tot meer geld.

Hiermee neemt Apple, in ieder geval op dit gebied, wel echt afstand van Spotify dat nog geen ondersteuning voor Atmos aanbiedt.

Terwijl Apple blijft investeren in Spatial Audio, vernieuwt Spotify zijn app-ervaring en werkt het aan een nieuw premium-abonnement met lossless audio, zij het zonder Dolby Atmos.

Google maakt zich schuldig aan monopolie

Epic Games heeft een overwinning behaald in de zaak tegen Google, waarin het beweerde dat Google met zijn Google Play Store en Google Play Billing-service een illegaal monopolie had. De jury oordeelde unaniem dat Google monopoliekracht had en anticompetitief gedrag vertoonde, waardoor Epic schade opliep. Google heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Google Glass wordt mogelijk nieuwe concurrent Apple Vision Pro
Mede Google-oprichter Sergey Brin met de Google Glass. (Afbeelding: KIMIHIRO HOSHINO / AFP)

Epic Games noemt de uitspraak een overwinning voor app-ontwikkelaars en consumenten wereldwijd en beweert dat Google’s Play Store-praktijken illegaal zijn en hun monopolie misbruiken. De uitspraak is historisch vanwege het succes van Epic tegen Google, terwijl het bedrijf eerder verloor van Apple.

De zaak draaide om geheime deals tussen Google, fabrikanten en grote game-ontwikkelaars, die Google intern als anti-concurrentie beschouwde. De rechter zal later beslissen welke straffen passend zijn voor deze zaak.

Ja, ChatGPT is een stuk luier geworden

ChatGPT lijkt de laatste tijd wat ongeïnteresseerd te reageren, en OpenAI heeft dit bevestigd. Het model vertoont lui gedrag, wat veel gebruikers is opgevallen. Dit heeft geleid tot klachten over zwakke reacties en verminderde behulpzaamheid op platforms zoals de ChatGPT-subreddit.

Hoewel OpenAI de precieze oorzaak niet heeft onthuld, wordt gespeculeerd dat de prestatievermindering verband houdt met de update van 11 november. Deze klachten over ChatGPT’s kwaliteit zijn echter al zes maanden aan de gang, en sommigen suggereren dat het te maken kan hebben met bandbreedtebeperkingen of vermoeidheid van de AI.

Het is niet de eerste keer dat gebruikers klagen over de achteruitgang van ChatGPT. Eerder, in juli, ontkende OpenAI berichten dat ChatGPT “dommer” leek en stelde dat gebruikers het gewoon meer opmerkten vanwege frequent gebruik.

iMessage komt toch weer naar Android toe

Beeper Mini, de app die iMessage naar Android bracht, is na een confrontatie met Apple weer operationeel. Apple had de dienst opgeschort vanwege vermeende beveiligingsrisico’s. De app is nu tijdelijk gratis beschikbaar vanwege de onzekerheden rond de dienst en de tegenstrijdigheden met Apple.

Oorspronkelijk was Beeper van plan om alle chat-apps te integreren in één interface, maar na de ontdekking van een methode om iMessage te ondersteunen, lanceerde het Beeper Mini voor 1,99 dollar per maand.

Na een veelbelovende start greep Apple in vanwege veiligheidsoverwegingen. De app werkt nu weer, hoewel telefoonnummerregistratie nog niet beschikbaar is. Beeper daagt Apple uit om de app te laten testen door een onafhankelijk beveiligingsbedrijf om hun claim van end-to-end encryptie te valideren.

Is de goedkope elektrische auto van Volkswagen en Renault te mooi om waar te zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen