De wetenschap raadt aan: drink zoveel glazen whisky voor een gezond(er) leven

Tech Zuhre Orhon 25 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Geen tech, wel science! Een drankje op zijn tijd is namelijk heerlijk. Vooral tijdens de feestdagen. Maar een drankje kan meer voordelen met zich meebrengen dan enkel een heerlijke smaak en een relaxend effect. Zo kan het drinken van een glas wijn tijdens het eten een aantal (onverwachte) voordelen voor je gezondheid hebben. Gelukkig beperken deze voordelen zich niet slechts tot vino. Vijf verschillende onderzoeken tonen aan dat whisky een aantal voordelen op je gezondheid heeft.

Whisky als een ziektebestrijder

Het lijkt erop dat een glas van het bruine goedje goed is voor het voorkomen van een aantal gezondheidsklachten. We hebben het namelijk over kanker, hartfalen en dementie. Dit heeft te maken met de hoeveelheid anti-oxidanten die zich in whisky bevinden. Die bevinden zich ook in wijn, maar vele malen meer in whisky. Dit onderzoek stelt dan ook dat je één tot zes glazen whisky in een week naar binnen moet gieten. Je maakt dan bijna vijftig procent minder kans op dementie dan wanneer je helemaal niet of meer dan zeven glazen in een week drinkt. Wauw!

whisky

Ontspannende en genezende krachten

Wist je dat de Schotten sinds de achttiende eeuw whisky voor het genezen van verkoudheid gebruiken? Wat begon als het op smaak brengen van een drank liep uit tot hot toddy, een ‘medicijn’ dat je verkoudheid verlicht. De warme drank zou je bloedcirculatie verbeteren en de alcohol zou de ziektekiemen doden. Daarnaast helpt één glas whisky of wijn om na een drukke dag te ontspannen. Omdat whisky zowel een invloed op je hart als bloedcirculatie heeft, zorgt-ie ervoor dat je ontspant.

Weinig calorieën, geen slecht geweten!

Ja, je leest het goed! Dit goedje bevat over het algemeen minder calorieën dan andere dranksoorten. Als je tijdens je dieet toch besluit om alcohol te consumeren, houd het dan zo simpel mogelijk. Want het zijn juist de mixjes met zoete sappen waardoor je meer calorieën binnenkrijgt. Je kunt dus gerust een glaasje nuttigen als je aan het diëten bent. No worries!

Balanceren van de voor- en nadelen van alcohol

Ja, whisky heeft een aantal voordelen op je gezondheid. Echter, dit neemt niet weg dat het goedje ook andere gevolgen voor je lichaam heeft. Iedereen is anders en iedereen heeft een ander medische verleden. Daarom is het van uiterst belang om de voor- en nadelen van alcohol goed onder de loep te nemen. Dit moet je zeker aan je dokter overlaten, want het kan zo gebeuren dat deze genoemde voordelen bij jou negatief uitpakken. Bijvoorbeeld als je nooit drinkt, is het niet nodig om hier opeens wel mee te starten. Dezelfde voordelen van whisky kun je namelijk ook uit sporten en gezonde voeding halen. Met mate drinken zou je alleen helpen als je een lage HDL hebt en dat deze met beweging en voeding niet hoger wordt.

Je ziet dus dat af en toe van een glas whisky genieten zeker geen kwaad kan. Over glazen gesproken, voor een ultieme drinkervaring kun je beter deze whiskyglazen in de wacht slepen. Heb je nu trek in een Jack? Vergeet dan niet met mate te drinken. Tenzij je de volgende dag met een kater wilt beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen