Disney bouwt schattige robot waar menig Star Wars-fan jaloers op is

Gadgets Sabine Schults 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Disney heeft een robot ontwikkeld die zo in een Star Wars-film zou kunnen schitteren. De R&D-tak van de streaminggigant heeft een nieuwe conceptrobot onthuld die zelfstandig kan lopen én zijn evenwicht kan bewaren. Ook niet onbelangrijk: hij is ongelofelijk schattig.

Tijdens de International Conference on Intelligent Robots and Systems in het Amerikaanse Detroit heeft Disney de nieuwe tweevoetige robot uit de doeken gedaan. De robot is voor een groot deel gemaakt met een 3D-printer. Het heeft een kubusvormig lichaam met twee benen, en een plat hoofd met twee ogen.

Disney bouwt de ultieme robot die niet zou misstaan in Star Wars

Waar robotmakers normaal gesproken vooral focussen op de loopbewegingen, heeft Disney die grenzen verlegd. Volgens onderzoekswetenschapper Morgan Pope moeten ‘onze robots misschien stappen, steigeren, sluipen, draven of slingeren om de emotie over te brengen die we nodig hebben’.

Daarnaast heeft het twee antennes die kunnen wiebelen zoals de oren van een kat of hond. Ook kan het zijn hoofd bewegen en kantelen op een manier die lijkt  op wat wij mensen kunnen. Disney heeft nauw samengewerkt met animators om ervoor te zorgen dat de robot expressief kan bewegen, zonder om te vallen. Net zoals een echt geanimeerd personage dus dat zo in Star Wars zou kunnen.

 

Met behulp van AI

Het team van Disney heeft gebruikgemaakt van reinforcement learning. Hierdoor kunnen animators expressieve bewegingen ontwikkelingen die vervolgens door het AI-systeem gesimuleerd worden. Door steeds kleine veranderingen aan te brengen, kan de robot zo leren hoe het het beste kan bewegen in bepaalde omstandigheden.

Als de robot meerdere opties heeft om te bewegen, zal het kiezen voor de meest expressieve variant. Dat is namelijk zo door de makers ingesteld. De gesimuleerde omgeving werkt namelijk met plus- en minpunten. De kans is groot dat we dit soort (of andere) robots vaker tegen komen. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan Disneyland of in een Star Wars-film.

Disney+ neemt omstreden Netflix-maatregel over en dat is slecht nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen