Zo rijk is Nederlander Dr. Pol uit de National Geographic-serie in 2023

Films & Series Jeroen Kraak 15 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De bekendste dierenarts ter wereld is Dr. Pol. Met zijn serie op National Geographic weet hij miljoenen kijkers te boeien. Maar hoe rijk is de beste man eigenlijk?

Als je heerlijk aan het zappen bent op je televisie, kom je vast wel eens Dr. Pol tegen. Het is zo’n typische serie waar je even bij blijft hangen. Wat veel mensen niet weten, is dat Jan Pol, zoals hij heet, uit Nederland komt. Maar hoe rijk is ‘s werelds bekendste dierenarts?

Dr. Pol van Nederland tot de Verenigde Staten

Laten we eerst beginnen bij het begin, want hoe is hij in de Verenigde Staten terechtgekomen en hoe heeft hij zijn vermogen opgebouwd?

Jan-Harm Pol werd op 4 september 1942 geboren in Wateren. De Drent groeide onder andere op met twee broers, Jan en Jan-Werner (qua namen waren zijn ouders niet echt origineel), op het melkveebedrijf van zijn ouders. In totaal is hij één van de zes kinderen. Het zorgen voor dieren zat er dus al van jongs af aan in.

Eind jaren ’60 studeerde hij dierengeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studie deed hij mee aan een uitwisselingsprogramma en zo belandde hij uiteindelijk in de Verenigde Staten. Daar leerde hij zijn huidige vrouw Diane kennen en in 1967 trouwden ze.

Na hun ontmoeting verhuisden de twee eerst naar Nederland, zodat Dr. Pol in 1970 kon afstuderen. Daarna keerden ze terug naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij eerst voor een andere dierenarts, waarna hij in 1981 zijn eigen praktijk begon in de garage van hun huis.

nmiddels heeft Dr. Pol zijn praktijk gestaag uitgebreid. Er was zelfs een flinke uitbreiding nodig in 2015, die ook te zien was in de serie. Naast Dr. Pol werken er ook nog dierenartsen Brenda Grettenberger en Nicole Arcy in de kliniek. Daarnaast doen zijn vrouw Diane en dochter de administratie.

Van ‘gewone’ dierenarts tot televisiepersoonlijkheid

In 2011 was Dr. Pol voor het eerst te zien in de gelijknamige serie. Het idee voor de serie kwam van zijn zoon Charles, die televisieproducer is. Hij produceert dan ook het programma. Naast behandelingen zien we ook het persoonlijke leven van de dierenarts. Daarin zien we ook dat hij ontzettend veel aan liefdadigheid doet.

Hoewel het niet precies duidelijk is hoeveel Dr. Pol voor de serie betaald krijgt, ligt dat bedrag volgens Gazette Review tegenwoordig rond de 30.000 dollar per aflevering.

Naast de reguliere serie zijn er ook wat spin-offs gemaakt. Er is er zelfs een speciaal gemaakt voor het Nederlandse RTL 4, waarin werd gezocht naar een opvolger. De winnaar van het programma is echter niet naar de Verenigde Staten gegaan.

Zo rijk is Dr. Pol

In totaal zijn er al 200 afleveringen gemaakt en er komt zelfs nog een nieuw seizoen aan. Naast de serie en de dierenartspraktijk doet Dr. Pol ook nog andere activiteiten waarmee hij geld verdient. Zo heeft hij een eigen podcast met zijn zoon Charles en heeft hij een biografie uitgebracht. Daarnaast promoot hij ook verschillende producten voor huisdieren.

Hoewel je zou denken dat Dr. Pol met 200 afleveringen van de serie en een eigen praktijk behoorlijk welvarend is, heb je het mis. Zijn vermogen wordt door verschillende bronnen niet al te hoog ingeschat. Het zou ergens tussen de één en drie miljoen dollar liggen.

Zo rijk is Nederlander Tony Beets uit Discovery’s Gold Rush in 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen