Waarom Apple zo enthousiast is over DuckDuckGo, maar Google dwarszit

Apps Jeroen Kraak 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

DuckDuckGo was bijna de standaard zoekmachine geworden in de privémodus van Apple-apparaten zoals de iPhone en iPad. Google stak er echter een stokje voor. Maar waarom is Apple nou zo gek van deze zoekmachine?

Als je Safari gebruikt op je iPhone, Mac of iPad, kun je zelf kiezen wat de standaard zoekmachine wordt. Je kunt hierbij uit verschillende opties kiezen zoals Google, Bing, maar ook DuckDuckGo. Apple wilde die laatste als standaard instellen voor private browsing. Google stak daar echter een stokje voor.

Google als zoekmachine op je iPhone, Mac en iPad

Als je helemaal geen voorkeur aangeeft voor welke zoekmachine je wil gebruiken, gaat een Apple-apparaat automatisch voor Google. En dat is logisch, aangezien de twee bedrijven hiervoor een deal hebben gesloten. Google betaalt Apple namelijk om de eerste keus te zijn. Sterker nog, bij het instellen van de iPhone mag geen andere zoekmachine worden getoond. Het is daarmee ook meteen begrijpelijk waarom het bedrijf een stokje stak voor het idee om DuckDuckGo de standaard zoekmachine te maken. Waarom zou Google anders betalen?

Deze gegevens zijn naar buiten gekomen na een gerechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Het ministerie van Justitie onderzoekt daar of Google zich schuldig maakte aan machtsmisbruik.

Waarom wil Apple voor DuckDuckGo gaan?

Maar waarom is Apple nou zo’n fan van DuckDuckGo? Dat is omdat dat een zoekmachine is die privacy op de eerste plaats zet. Waar andere zoekmachines zoals Google maar al te graag alles over je willen weten om bijvoorbeeld advertenties te (ver)kopen, doet DuckDuckGo het anders. Zo plaatst het geen trackers om te zien wat voor pagina’s je bezoekt. Ook blokkeert het trackers van andere pagina’s, zoals Facebook en Google.

Via DuckDuckGo kun je dus zoeken op het internet zonder dat je gevolgd wordt. Dat is ideaal en al helemaal als je in een privacymodus of een zogenaamde incognitomodus wil browsen. Het was dan ook een logische keuze om voor deze dienst te gaan, maar geld hield het dus naar alle waarschijnlijkheid tegen.

DuckDuckGo-privacytool
App Tracking Protection van DuckDuckGo (Afbeelding: DuckDuckGo)

Nog meer diensten van DuckDuckGo

Nu we het toch over DuckDuckGo hebben, kunnen we het meteen hebben over de andere diensten die het aanbiedt. Het is niet alleen een zoekmachine, maar je kunt ook de speciale browser van het bedrijf gebruiken. Zo surf je nog veiliger over het internet.

Naast trackers blokkeren tijdens het bezoek van reguliere websites, helpt het ook nog eens om je e-mail te beschermen. Je kunt via de app namelijk ook een @duck.com e-mailadres instellen. Deze blokkeert ook trackers die in je e-mails verborgen zijn. Dat gebeurt overigens ook als je je reguliere e-mailaccount in de browser opent.

Hoe je nog minder last krijgt van spam in Google Gmail

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen