Een boek beoordelen op basis van de kaft? Dit unieke boek beoordeelt jóu

Tech Stefan Keerssemeeckers 5 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Een mooi Engels gezegde is dat je een boek niet op zijn kaft moet beoordelen (“Don’t judge a book by its cover”). In Nederland hebben we daar niet echt een equivalent voor, maar het komt er op neer dat schijn bedriegt en de eerste indruk niet altijd de juiste is. Het Amsterdamse creatieve bureau Moore zet dit gegeven op zijn kop. Ze maakten een boek waarvan de kaft jóu beoordeelt!

Dit prototype van het boek bevat een iPad, met gezichtsherkenningssoftware. Als je het boek wilt lezen, analyseert de camera je gezicht. Als je enthousiast kijkt, of een negatieve gezichtsuitdrukking laat zien blijft het boek gesloten. Pas als je neutraal kijkt (en je vooroordelen dus laat varen) klikt er een slot open en kun je door het boek bladeren!

Het iPad-scherm wordt grotendeels verborgen onder een laag papier of kunststof. Terwijl de camera je gezicht checkt, zie je jezelf terug in het mooie art deco-motief op de kaft. De iPad checkt je uitdrukking, en als deze bevalt krijgt een Arduino-microcomputer opdracht om het slot te openen.

The Cover That Judges You is Moores inzending voor het Reclame Jaarboek 2014, van de Art Directors Club Nederland. Ontzettend gaaf werk, of niet? Meer info over het project vind je op deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen