Het groeiende probleem van eind-credit scènes in Marvel

Films & Series Lucas van de Wetering 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Eind-credit scènes zijn misschien wel een van de meest herkenbare dingen aan Marvel-films, maar ze worden een steeds groter probleem.

Je weet dat je een Marvel-film kijkt wanneer iedereen in de bioscoopzaal blijft zitten wanneer de credits beginnen te rollen. Marvel staat bekend aan de korte eind-credit scènes die in de films voorkomen.

Ook al waren deze eind-credit scènes een hele lange tijd leuk en positief, dat is aan het veranderen. Er is een probleem met deze korte scènes naar de credits dat steeds groter wordt. En Marvel moet hier een oplossing voor zoeken.

Eind-credit scènes in Marvel-films

Voor een lange tijd, sinds het begin van het MCU, kom je al eind-credit scènes tegen in Marvel films. Deze werden in eerste instantie gebruikt als een leuke teaser naar de volgende film. Zo werd Mjölnir gevonden aan het einde van Iron Man 2, dit was een teaser voor Thor die een jaar later uitkwam.

Soms zat er ook meer tijd tussen. Zo zagen we Thanos voor het eerst in de eind-credit scène van The Avengers, maar we zouden The Mad Titan pas veel later in actie zien. Toch werkte het wel, aangezien hij de grote schurk van de hele Saga was.

Toch was niet iedere eind-credit scène van Marvel even belangrijk. The Avengers had twee end-credit scènes. De Thanos-reveal en ook een scene waar de Avengers met zijn alle shoarma eten. Deze scène is niet belangrijk, maar wel grappig om te zien. Het is leuke extra content van onze favoriete helden.

Het groeiende probleem

Toch zijn de eind-credit scènes in Marvel niet meer wat ze waren. Waar het eerst een teaser was voor de volgende film of leuke content, lopen de eind-credit scènes in nieuwere films allemaal een doodlopende straat in.

Er zijn in de afgelopen paar jaar al meerdere voorbeelden van eind-credit scènes die nergens op uitliepen, soms is er al jarenlang niks mee gedaan. Neem bijvoorbeeld de reveal van Scorpion aan het einde van Spider-Man: Homecoming, of de massamoord van Mordo aan het einde van Doctor Strange.

Het probleem met de eind-credit scènes heeft veel te maken met het probleem van Marvel zelf. Het probeert te veel verhaallijnen tegelijkertijd staande te houden. Dit maakt het MCU onoverzichtelijk en moeilijk te begrijpen. Ook de eind-credit scènes, die eerst een favoriet onderdeel waren van veel Marvel-fans, voelen nu nutteloos.

Als Marvel het MCU staande wil houden, gaan ze zich moeten focussen op minder verhaallijnen. Want waar het MCU eerst een uitgebreid, maar solide Cinematic Universe was. Is het nu moeilijk te begrijpen. En daar gaat Marvel echt aan moeten werken.

De bizarre plot holes die Marvel nooit heeft gefixt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen