Kan ik mijn benzinebolide eigenlijk ombouwen tot een elektrische auto?

Elektrische auto's Sam Dille 20 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s zijn een milieuvriendelijke keuze en een genot om in te rijden. Maar vanwege de hoge aankoopprijs is een EV zeker niet voor iedereen. Daarom kan het geen kwaad om op zoek te gaan naar een andere manier om elektrisch te rijden.

Dit is natuurlijk logisch, want auto’s op gas zijn enorm vervuilend en veel landen willen de hoeveelheid niet-elektrische autoverkopen afbouwen. Het is alleen nog niet duidelijk wat er dan gebeurt met de auto’s op gas die al op de weg rijden. Als je niet wilt blijven rijden in een voertuig op fossiele brandstoffen, dan is er misschien wel een oplossing. Het namelijk mogelijk om je voertuig om te bouwen tot een elektrische auto. Het proces is alleen wel een tikkeltje ingewikkeld.

Een voertuig omzetten naar een elektrische auto

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is het omzetten van voertuigen nog niet gebruikelijk, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Om een voertuig om te bouwen tot elektrische auto moet de hele verbrandingsmotor volledig worden verwijderd en worden vervangen door een batterijpakket samen met een of meer elektrische motoren.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de juiste bedrading. Je merkt vast al dat dit geen gemakkelijke klus is.

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in EV-conversie. Een van deze bedrijven, Zelectric Motors, richt zich zelfs op het ombouwen van hoogwaardige Europese auto’s, zoals Porches. Het enige probleem is dat deze bedrijven veel kunnen vragen voor hun diensten.

Naar verluid kost het ombouwen meer geld dan de aankoop van een nieuwe elektrische auto. Voor veel mensen is ook dit helaas financieel niet financieel haalbaar.

Doe het anders zelf!

Je kan ook zelf proberen om je ‘bezinepolide’ om te bouwen tot elektrische auto. Treehugger publiceerde onlangs enkele richtlijnen voor een EV-conversiekit. Volgens de richtlijnen heb je de beste kans bij auto’s die relatief licht zijn en een handgeschakelde transmissie gebruiken.

Zwaardere auto’s kunnen namelijk de elektromotor minder efficiënt maken en automaten verbruiken te veel vermogen. Daarnaast heb je een auto nodig die bestand is tegen het gewicht van een accupakketten.

Modellen die in aanmerking komen zijn onder andere: de Nissan Sentra, de Ford Escort en de Honda Civic. Hoewel deze kits ook duur zijn, kan het een goede oplossing zijn als je een nieuwer voertuig hebt dat je wilt behouden.

Elektrische auto goed voor de planeet, maar er zit een addertje onder het gras

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen