Elektrische auto’s kunnen binnenkort veel goedkoper worden

Elektrische auto's Jeroen Kraak 21 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen aarzelen om een elektrische auto te kopen, is de aanschafprijs. Er lijken echter recente ontwikkelingen te zijn die deze belemmering binnenkort kunnen verminderen.

Veel mensen willen graag een elektrische auto, maar vinden de kosten ervan te hoog. Elektrische voertuigen zijn doorgaans duurder dan benzineauto’s. Hoewel er bepaalde stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn, zijn deze waarschijnlijk slechts geldig tot en met 2024. Desalniettemin zijn er nu positieve ontwikkelingen die kunnen leiden tot lagere prijzen voor EV’s.

@wantnl

Actieknop iPhone 15 is 🔥#actionbu #iphone15promax #iphone #apple #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Goedkopere elektrische auto’s

Opvallend genoeg komen deze ontwikkelingen niet voort uit overheidsmaatregelen, maar hebben ze alles te maken met de prijs van batterijen. Batterijen vormen een van de duurste componenten in elektrische auto’s, en momenteel dalen de prijzen van deze batterijen.

In augustus zijn de prijzen van lithium-ion-batterijen met 10 procent gedaald, waardoor de prijs per kilowattuur nu op 98,20 dollar ligt. Dit is de eerste keer in twee jaar dat de prijs onder de 100 dollar is gezakt. Volgens Benchmark Mineral Intelligence is dit een cruciale drempel om te kunnen concurreren met benzineauto’s.

Door de dalende batterijprijzen kunnen fabrikanten van elektrische auto’s deze voertuigen aanbieden tegen een concurrerende prijs ten opzichte van benzineauto’s. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijker om voor een elektrische variant te kiezen, vooral gezien de huidige stijgende benzineprijzen.

Aanzienlijke prijsdaling

Het is interessant om de prijsontwikkeling over een langere periode te bekijken. Tien jaar geleden kostte een lithium-ionbatterij nog 668 dollar per kilowattuur. In maart 2022 was dit al gedaald tot 146,40 dollar en nu dus nog verder. Deze prijsdaling is cruciaal om ervoor te zorgen dat elektrische auto’s voor een breder publiek betaalbaar worden.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
De prijsdaling van deze materialen heeft verschillende oorzaken, waaronder innovatie die het productieproces van batterijen vereenvoudigt, toegenomen concurrentie en overheidssteun. Ook zijn andere materialen voor batterijen, zoals nikkel en kobalt, momenteel goedkoper.

Het is te hopen dat deze dalende prijstrend zich voortzet, zodat elektrische auto’s in de toekomst voor nog meer mensen toegankelijk worden, wat uiteindelijk gunstig zal zijn voor het milieu.

Deze Chinese elektrische auto’s gaan de Europese wegen binnenkort veroveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen