Is dit het juiste moment om een elektrische auto te kopen?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 13 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

We zullen op een gegeven moment allemaal moeten overstappen naar een elektrische auto. Toch zijn ze nog vrij prijzig. De grote vraag is dan ook of dit het juiste moment is om over te stappen. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je er alles over.

Het aanbod elektrische auto’s wordt elk jaar groter en groter. Waar eerst de actieradius een groot probleem was, lijken de afstanden waarmee je op een lading kunt rijden steeds verder te worden verlegt. Bovendien zijn er steeds meer modellen waaruit je kunt kiezen. De grote vraag is dus: moet je nu de overstap maken?

De politiek wil het wel

De elektrische auto komt er sowieso. Over 13 jaar kun je niet meer anders. De Europese Commissie wil dat vanaf 2035 alleen nog maar stekkerauto’s worden verkocht. Eurocommissaris Frans Timmermans wil zelfs dat vanaf 2027 alle kleine bedrijfswagens elektrisch moeten zijn.

Ook zijn er meer factoren van belang. Veel mensen kopen een occasion in plaats van een compleet nieuwe auto. Een groot deel van deze auto’s zijn afkomstig van lease-aanbieders waarbij contracten zijn afgelopen. Doordat deze wagens nu nog vaak op benzine rijden, sijpelt dit ook door in de tweedehandsmarkt. Als er meer aanbod is stappen er ook meer mensen over. Daarom wil de Nederlandse overheid leasebedrijven verplichten om alleen nog maar elektrische auto’s aan te bieden.

Elektrische auto
Strak bakkie (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ondanks de discussie is er nog steeds subsidie op elektrische auto’s. Deze geldt zelfs voor tweedehands EV’s. Hiervoor is een vast bedrag per jaar gereserveerd. Helaas geldt wel: op=op. Is het potje leeg, dan kun je beter een jaar wachten. Voor 2023 is de subsidie €2.950 voor een nieuwe auto en €2.000 voor een occasion.

Elektrische auto kopen of leasen: wat is je beste optie in 2022?

Komt die elektrische auto bij jou voor de deur?

De bovenstaande maatregelen zijn vooral politiek, maar jij hebt zelf met nog veel meer factoren te maken. Rijd je op dit moment veel? Dan weet je alles van de hoge benzineprijzen. Dan is het wellicht verstandiger om nu al op een elektrische auto over te stappen. Je bent dan meteen af van de hoge benzineprijs en dan haal je op een gegeven moment de hogere aanschafprijs eruit. Mocht dat nog te hoog zijn voor je, dan is hybride wellicht een oplossing. Deze auto’s zijn vaak goedkoper en je verbruikt minder benzine.

Maar niet alleen benzine is een reden om over te stappen. Uit onderzoek blijkt ook dat gebruikers van elektrische auto’s minder geld kwijt zijn aan onderhoud. De auto’s hebben geen olie nodig en motoren zijn vaak wat simpeler. Als je leaset heb je daar natuurlijk geen last van, maar voor een particulier kan dat een interessant voordeel zijn.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
Opladen gaat als een gek! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ook nadelen

Toch is niet alles qua onderhoud rozengeur en maneschijn. Elektrische auto’s gaan minder snel kapot, maar onderdelen zijn wel duurder. Zo kan een reparatie financieel snel uit de klauwen lopen.

De ontwikkeling van elektrische auto’s staat niet stil. Razendsnel komen er weer nieuwigheden op de markt. Door die nieuwe innovaties raakt een elektrische auto relatief sneller zijn waarde kwijt dan een gewoon model. Met leasen merk je daar weinig van, maar als je eigenaar bent en je wil de auto weer verkopen binnen een paar jaar, is het natuurlijk wel iets om rekening mee te houden.

Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om nog even te wachten. Wellicht is er dan net weer een beter model op de markt voor dezelfde prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen