Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe technologie laadt je elektrische auto in zes minuten op

Een Engels bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarmee het grootste probleem van de elektrische auto lijkt te worden aangepakt. Je bolide opladen binnen zes minuten klinkt prachtig. Is het echt zo goed of stiekem te mooi om waar te zijn?

Hoewel de elektrische auto een groot succes is, zijn er nog voldoende problemen die fabrikanten kunnen aanpakken. De tijd die het kost om de batterij van je bolide volledig op te laden, bijvoorbeeld. Een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk lijkt echter vrij ver te zijn met de ontwikkeling van een oplossing.

Elektrische auto opgeladen in zes minuten

Nybolt Limited, een bedrijf uit Cambridge dat zich richt op het ontwikkelen van snelle laadmogelijkheden, wil het grootste probleem van de elektrische auto aanpakken. Met behulp van een nieuwe technologie, genaamd “ready-to-deploy”, kan een elektrische auto binnen zes minuten worden opgeladen.

Hoewel Nybolt zijn eigen elektrische auto gebruikt om de technologie te testen, draait het project om de kleinere batterijpakketten en de bijbehorende laadmogelijkheden. Voor de nerds onder ons: het model heeft een 35 kWh-batterij die kan opladen met een snelheid van ruim 2500 kilometer per uur.

In vergelijking met de modellen die vandaag de dag op de markt beschikbaar zijn, is dat ruim twee keer sneller dan de huidige gemiddelde laadsnelheid. Goed nieuws, want de lange wachttijden bij laadstations vormen nog altijd een obstakel voor de echte grote doorbraak van de elektrische auto.

Een nieuwe mijlpaal

De ready-to-deploy-technologie is uniek. Het maakt het mogelijk om lichtere en kleinere batterijen in een EV te plaatsen. Volgens Nybolt was dit tot nu toe praktisch onmogelijk, omdat dit ten koste zou gaan van de levensduur van dergelijke modellen.

Nieuwe technologie tackelt grootste probleem elektrische auto
Pittig bakje. (Afbeelding: Nybolt)

Wat er precies zo bijzonder is aan de nieuwe batterijen wordt echter niet helemaal duidelijk. Het enige wat het bedrijf deelt, is dat de innovatie een mijlpaal is voor de gehele industrie en ervoor zorgt dat consumenten straks hun elektrische auto binnen zes minuten volledig kunnen opladen.

Er wordt gesproken over de heilige graal van de markt. Het is alleen nog de vraag hoe de technologie in de praktijk werkt. Ready-to-deploy gaat namelijk pas volgend jaar in productie.

Elektrische auto met beperkter bereik

Naast het feit dat we nog moeten zien hoe de technologie van Nybolt in de praktijk werkt en welke kosten ermee gepaard gaan, zit er ook een ‘maar’ aan dit verhaal.

Als voorbeeld wordt namelijk een elektrische auto met een actieradius van 250 kilometer gebruikt. Veel modellen van 2023 overschrijden dit bereik al ruimschoots. De kans dat je die zes minuten haalt, is dus vrij klein, maar het tempo zal ongetwijfeld omhoog gaan.

Op deze manier kun je in twaalf minuten een bereik van ongeveer 500 kilometer toevoegen aan je elektrische auto. Er zijn genoeg auto’s die binnen twintig minuten tussen de 60% en 70% opladen, dus het is zeker een stap vooruit.

Maar houd er wel rekening mee voordat je vol enthousiasme de champagne door de kamer spuit.

7 elektrische auto’s die hun peperdure prijs alles behalve waard zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!