Draadloos opladen van je elektrische fiets dankzij ingenieuze innovatie realiteit

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Vind je het vervelend om je elektrische fiets op te laden? Een Nederlands bedrijf maakt het nu draadloos mogelijk.

Steeds meer mensen kiezen voor korte ritten op een elektrische fiets in plaats van de auto. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ben je ook sneller op je bestemming omdat je files vermijdt.

Toch kan het opladen van een elektrische fiets soms behoorlijk frustrerend zijn, vooral als je onderweg bent. Je hebt niet altijd een oplader bij de hand of er is geen plek om op te laden. Het Nederlandse bedrijf Tiler biedt hiervoor een oplossing.

Draadloos je elektrische fiets opladen

De technologie die Tiler gebruikt is gepatenteerd. Het bedrijf beweert dat deze kan worden gebruikt voor meer dan 80 procent van alle elektrische fietsen. Het werkt echter anders dan je gewend bent.

Tiler produceert speciale stoeptegels voor elektrische fietsen. In deze tegels is een oplaadpunt verwerkt dat verbonden is met het elektriciteitsnetwerk. De bedoeling is dat je de fietsstandaard op het gele plaatje zet om zo op te laden. Naast het plaatje bevinden zich enkele lampjes die aangeven dat je fiets aan het opladen is.

Vaarwel Oplaadgedoe: hier is draadloos opladen voor elektrische fiets
Opladen via je standaard. (Afbeelding: Tiler)

Voor deze oplaadmethode heb je een speciale standaard nodig, die op alle elektrische fietsen kan worden geplaatst, ongeacht het type batterij of merk. Je moet deze natuurlijk wel verbinden met je accu.

Optimaal laden

De speciale laadmodule kan 36-48V opladen. Met de Smart Charging-technologie van het bedrijf laadt de tegel tot 200 W op, wat net zo efficiënt is als een normaal stopcontact.

Bovendien wordt er rekening gehouden met de batterij, zodat de levensduur van de batterij van je elektrische fiets niet verkort wordt. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds oplaadt, gebeurt dit langzamer dan overdag, vergelijkbaar met hoe een iPhone op verschillende snelheden oplaadt op basis van gebruik.

Een nadeel van Tiler is echter dat het zich momenteel nog richt op bedrijven, dus je kunt zo’n tegel niet thuis laten installeren. Maar dat is eigenlijk ook niet nodig, omdat je thuis waarschijnlijk gewoon een oplader hebt liggen.

In de toekomst wil Tiler zich ook richten op andere voertuigen dan de reguliere elektrische fiets, zoals elektrische scooters en bakfietsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen