Deze elektrische fiets voor militairen kan 130 kilometer per uur

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 7 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Vind je het al eng als je 25 kilometer per uur op een elektrische fiets gaat? Dan kun je deze fiets, die speciaal gemaakt is voor het leger, maar beter overslaan.

E-bikemaker Hi-Power Cycles doet zijn naam eer aan, want het heeft een elektrische fiets met enorm veel kracht gebouwd. Deze heeft een topsnelheid van 130 kilometer per uur.

Deze elektrische fiets mag je natuurlijk nooit op de openbare weg gebruiken, zelfs niet in de Verenigde Staten. Hij is dan ook vooral gemaakt voor het leger. Maar wat kan deze elektrische fiets allemaal?

De elektrische fiets die 130 kilometer per uur kan

In Nederland mag je met je e-bike maximaal 25 kilometer per uur rijden, en bij een speed pedelec ligt die grens op 45 kilometer per uur. Dat is veel minder dan de 130 kilometer per uur die de Revolution W electric bike van Hi-Power Cycles kan bereiken.

Deze elektrische fiets wordt in de Verenigde Staten geproduceerd en het bedrijf noemt het dan ook de snelste elektrische fiets met militaire erkenning die uit een fabriek komt. De snelheid van 130 kilometer per uur haalt hij door een 10.500-watt-motor. Ter vergelijking: het maximale aantal watt op een speed pedelec is 4.000 en op een gewone e-bike 250.

Deze elektrische fiets voor militairen kan 130 kilometer per uur
Ook met een tintje gifgroen. (Afbeelding: HPC Defense)

Het voelt wellicht onnatuurlijk om te fietsen met zulke snelheden, je krijgt eerder een motor-gevoel. Toch kun je met de pedalen volgens het bedrijf een snelheid van 80 kilometer per uur halen. Door een speciale schakelaar met je hiel te activeren, heb je een 2,5 overdrive-functie die je snelheid naar maximaal 130 kilometer per uur kan brengen.

Heeft een snelle e-bike ook echt nut voor het leger?

De maximale actieradius van deze elektrische fiets is 160 kilometer, maar dat is waarschijnlijk wel als je een stuk langzamer rijdt dan die 130 kilometer per uur. Met die hoge snelheid is het echter wel belangrijk om een goede vering te hebben, want anders stuiter je zo van je e-bike af. Deze fiets is dan ook langer dan een gemiddelde e-bike.

Dan blijft er nog een grote vraag over: hoeveel moet die kosten? Het bedrijf doet er geen uitspraak over. Wel is het bekend dat alleen al de voorvork zo’n 1.800 tot 2.000 dollar kost, volgens Electrek. De e-bike zal dan ook echt niet goedkoop zijn.

Hoewel je denkt dat een crossmotor misschien een beter alternatief is voor op het ruige slagveld, worden elektrische fietsen toch al ingezet. Zo gebruikt het Oekraïense leger ze voor het snel verplaatsen van antitankraketteams en sluipschutterteams. Ook worden ze gebruikt voor patrouilles. Het lijkt met een elektrische fiets toch echt makkelijker om ook met langzame snelheid over het slagveld te gaan.

Elektrische fiets kopen? Zo weet je welke het best bij je past

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen