Deze gigantische maker van de elektrische fiets ging vorig jaar bijna failliet

Tech Dennis Mons 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is bijna niet aan te slepen. Zeker vorig jaar gingen de verkoopcijfers door het dak. Het is dan ook frappant dat een van de bekendste makers van die voertuigen bijna over de kop ging. VanMoof had een namelijk een zwaar jaar vanwege een flinke financiële tegenwind.

VanMoof is niet alleen wereldwijd een toonaangevende fabrikant van de elektrische fiets, het is ook een stukje Hollandse glorie. Het Amsterdamse bedrijf timmert al tijden flink aan de weg. Je ziet de fietsen dan ook overal, zeker in Nederland, in het straatbeeld.

Elektrische fiets zeer populair maar VanMoof had het moeilijk

Het is ongelofelijk maar waar: VanMoof had het een aantal maanden geleden bijzonder lastig op de markt voor elektrische fietsen. Volgens het Financieele Dagblad had de fabrikant namelijk de grootste moeite om de rekeningen te betalen.

Het bedrijf stond dan ook op het randje van een faillissement. Volgens een jaarlijks rapport gaf VanMoof aan dat het op zeer kort termijn geld nodig had. Dankzij een kapitaalinjectie van Britse en Chinese investeerders wist het de kop boven water te houden.

VanMoof, elektrische fiets
Wereldwijde bekendheid. (Afbeelding: VanMoof)

Ze zijn niet de enigen

VanMoof is niet de enige fabrikant van de elektrische fiets die een lastig jaar achter de rug heeft. Zelfs fietsgigant Giant (no pun intended) heeft een beroep moeten doen op leveranciers van onderdelen om betalingen even uit te stellen, zo meldde Cycling Industry News.

Elektrische fiets Giant
Ook Giant had het moeilijk in 2022. (Afbeelding: Giant Bicycles)

VanMoof is en blijft een intrigerende onderneming. De fietsen die er gemaakt worden kosten zo tussen de 2.500 en 3.000 euro, maar gebruiken een betaalbare hub motor, waardoor ze goedkoper fietsen produceren dan bijvoorbeeld Europese merken als Urban Arrow, Riese & Müller en Gazelle.

VanMoof is voor een ‘kikkerlandbedrijfje’ behoorlijk groot

Veel koppen hoeven er vooralsnog niet te rollen bij VanMoof. Met zo’n 900 werknemers is het nog altijd een flink bedrijf. Daarnaast heeft het winkels in onder andere Noord-Amerika, Europa en Azië waar je hun elektrische fiets kan kopen.

Dat is dan ook een klein beetje waar de schoen voor het bedrijf wringt. Zoveel werknemers en fysieke winkels over de hele wereld is een prijzig grapje. Gelukkig komen de investeringen nét op tijd en ziet de toekomst van VanMoof er voorlopig nog rooskleurig uit.

Voor veel fans van het merk is dat sowieso ook goed nieuws. VanMoof is namelijk van plan de V Concept e-bike uit te brengen, en geef toe: die elektrische fiets is wel een heel mooi beestje.

vanmoof, elektrische fiets
Damn! (Afbeelding: VanMoof)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen