Elektrische fiets met vier wielen: Grieken komen met opvallend model

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu er steeds meer elektrische fietsen op de weg komen zien we ook steeds meer opvallende modellen voorbij komen. Aan de een zie je haast niet dat het om een e-bike gaat en het ontwerp van de ander is een schreeuwt om gezien te worden. De Griekse Dimitris Gloumpos ontwikkelde een ‘elektrische fiets’ die in de laatste categorie valt.

We zetten elektrische fiets hierboven tussen aanhalingstekens. Waarom? Dat begrijp je vast wanneer je een foto van deze elektrische vierwieler met trappers ziet.

Genie in de pandemie?

De pandemie heeft ons allemaal op de een of andere manier aan het denken gezet. Een lockdown blijkt voor sommige mensen een productieve periode. Dimitri Gloumpos, een 52 jarige technicus uit Griekenland, sloeg tijdens de tweede en derde lockdown in het land niet aan het mediteren maar kreeg wel een bezinning. Hij ontwikkelde Griekenlands eerste elektrische fiets met vier wielen. De meubels werden aan de kant geschoven en de ‘Bike-1’, zoals deze e-bike heet, werd letterlijk in Gloumpos woonkamer in elkaar gezet.

elektrische fiets Gloumpos
Bike-1 (Afbeelding: AMNA)

Elektrische fiets als oplossing in heuvelachtig landschap

Griekenland is niet, net als Nederland, zo plat als een dubbeltje en is bepaald geen fietsland. Sommige steden liggen op hoogte, hebben veel hoogteverschillen en zijn erg ruimtelijk opgezet. Een ‘gewone’ fiets als vervoermiddel is daarom voor veel Grieken geen optie. Een e-bike is misschien een beter idee. Een nog beter idee, als het aan Gloumpos ligt, is een elektrische fiets met vier wielen.

In een interview met AMNA vertelde Gloublos dat zijn elektrische fiets moet helpen om steden groener en schoner te maken.

elektrische fiets vierwieler
Bike-1 (Afbeelding: AMNA)

E-bike met vier wielen behendiger dan hij lijkt

Het ontwerp van deze e-bike met vier wielen is, zacht gezegd, opvallend. Voor het ontwerp liet hij zich inspireren door koeriers die worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden en door weer en wind de weg op moeten. In de Bike-1 heb je daar geen last van. Daarnaast kan de berijder ook wat extra bagage meenemen in de fiets.

De Bike-1 lijkt misschien een vrij log en lompe fiets, maar dat zie je niet perse terug in zijn gewicht. Met slechts dertig kilo valt die namelijk enorm mee. De totale lengte van de e-bike is 1,8 meter lang, hij is negentig centimeter breed en 1,47 centimeter hoog. Wanneer jij op een ‘gewone’ elektrische fiets zit neem je niet veel meer ruimte in beslag.

Of Bike-1 ook daadwerkelijk wordt geadopteerd als groene oplossing in Griekse steden is nog maar de vraag. Glumpos heeft nog geen concrete plannen voor zijn elektrische fiets met vier wielen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen