Gebruik je veel emoji? Dan ben jij wellicht een narcist

Apps Jeroen Kraak 19 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is duikt dieper in op het gebruik tussen emoji en narcisme. Dat ligt vrij dicht bij elkaar.

We gebruiken vrijwel allemaal emoji in onze berichten. Het is een makkelijkere manier om te communiceren. Hoe kan je anders bijvoorbeeld laten zien dat je iets sarcastisch bedoelt? Toch lijkt er meer achter emoji-gebruik te kunnen zitten. Het zou zelfs kunnen dat je narcistisch bent.

Dat blijkt uit onderzoek van Oklahoma State University. Zij hebben hun rapport gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Psychology.

Narcisme en emoji

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hoog scoren op narcisme vaker emoji’s gebruiken. Deze worden ingezet om meer indruk te maken op mensen, volgens de onderzoekers. Diegene kan een bepaalde indruk maken, iets wat overeenkomt met mensen die lijden aan narcisme, meldt Metro.

Ook mannen met machiavellisme zouden meer emoji gebruiken. Machiavellisme is een persoonlijkheidstrek die zich kenmerkt door manipulatie en misleiding te gebruiken om het eigenbelang te dienen, vaak met een cynisch wereldbeeld. Dit ligt dus in het verlengde van narcisme. Mannen met een hoge gevoeligheid voor stress en emotionele instabiliteit gebruiken dan weer vaker negatieve tekens, zoals verdrietige en boze exemplaren.

Gebruik je veel emoji? Dan ben jij wellicht een narcist
Nog meer keuze. (Afbeelding: Unsplash)

Een andere opvallende constatering is dat vrouwen juist weer vaker emoji gebruiken dan mannen. Dat doen ze zowel in chats in berichtendiensten als WhatsApp als onder social media-posts. Ook extraverte mensen gebruiken er meer dan introverte personen.

Toch zijn narcisme bij vrouwen en machiavellisme bij mannen de aspecten die emoji-gebruik het beste voorspellen.

Welke emoji worden gebruikt?

Vrouwen gebruiken dus vaker emoji dan mannen. Daarom zijn er slechts zes tekens die door mannen meer gebruikt worden. Dat zijn overigens opvallende: een hoop poep, vuur, exploderend hoofd, een schreeuwend gezicht van angst, 100 punten en een persoon met gebogen handen.

Zo werd het onderzoek gedaan

De deelnemers van het onderzoek moesten aangeven hoe vaak ze emoji gebruiken in verschillende digitale omstandigheden. Dat zijn bijvoorbeeld berichten onderling, maar ook op social media. Daarnaast vulden ze ook vragenlijsten in waarin hun persoonlijkheidskenmerken in kaart werden gebracht.

In totaal zijn er 285 studenten onderzocht. Daarnaast werden er 40 verschillende emoji meegenomen in het onderzoek: twintig positieve en twintig negatieve. Daar zijn de tekens uit onderstaand bericht nog niet uit meegenomen. Die komen namelijk dit jaar naar je iPhone of Android-toestel.

Deze nieuwe emoji komen naar je iPhone of Android-toestel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen