EU-ranglijst: 4G-data wordt in Nederland duur betaald

Apple rmens 3 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Met nog 132 dagen tot het afschaffen van de roamingkosten op 15 juni 2017 is dit een goed moment om te kijken hoe de telecom­markt in andere Europese landen ervoor staat. Nederlanders blijken relatief veel te betalen voor 4G-data.

Onderzoekers van Statista zochten uit hoeveel GB data je in EU-landen gemiddeld voor 30 euro koopt. Nederland hoort bij de duurdere landen. Alleen in Spanje, Duitsland, Romenie en Portual is het nog duurder.

Veel data voor weinig? Ga in Denemarken wonen

In landen zoals Denemarken, Noorwegen, Finland en Ierland kunnen smartphone-gebruikers onbeperkt surfen zonder datalimiet. Providers in Groot-Brittannië, Frankrijk en Estland zijn ook veel guller dan hun concurrenten in Nederland. Portugezen betalen de hoofdprijs.

Data: Statista – Klik/tap voor groter.

Dit roept de vraag op of je na de afschaffing van de roamingkosten niet beter een simkaart in Denemarken, Noorwegen, Finland of Frankrijk kunt aanschaffen om deze zonder roamingkosten in Nederland te gebruiken. Het antwoord is nee. Providers mogen geen harde limiet aan het aantal dagen dat je kosteloos in de EU kunt roamen opleggen, maar kunnen misbruik wel detecteren aan de hand van bijvoorbeeld weinig binnenlands dataverkeer ten opzichte van het roamingverkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen