rmens
rmens Apple 18 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

EU-voorstel tot afschaffen roamingkosten flink afgezwakt

Hebben we te vroeg gejuicht? Hoewel het Europees Parlement het al vorig jaar eens werd over het definitief afschaffen van roamingkosten binnen Europa, komt de Europese Raad nu met een nieuw en bovendien flink afgezwakt voorstel.

Persbureau Reuters zag het nieuwe voorstel in. Er staat in dat roamen tot 5MB per dag uit eigen bundel mag. Wie meer wil gaat weer de gewone buitenland-tarieven van zijn provider betalen. Het afschaffen van de roamingkosten lijkt zo weer verder weg dan ooit.

Het afgezwakte voorstel zou tot stand zijn gekomen onder druk van lidstaten met lage tarieven voor telecommunicatie. Ze vrezen dat prijzen stijgen als telecomaanbieders geen inkomsten uit roaming hebben. Dit staat haaks op de wens van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

De limiet van 5MB per dag is lang niet genoeg om in het buitenland net zo zorgeloos als thuis te kunnen internetten. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 10 tot 20 MB per dag. Actieve iPhone-bezitters hebben waarschijnlijk een veelvoud nodig.

Hoe nu verder?

Het is duidelijk dat de verschillende bestuurslagen van de EU het oneens zijn. Het Europees Parlement en de Europese commissie willen de roamingkosten geheel afschaffen om van de EU een grote telecommarkt te maken. De Europese Raad dient het vandaag gepresenteerde voorstel nu met alle lidstaten en bestuurslagen te bespreken.

Die 5MB per dag is nog niet definitief, maar door onderhandelingen gaat een definitieve beslissing over de roamingkosten waarschijnlijk flinke vertraging oplopen. Het eerder gestelde december 2015 is al onrealistisch. Een aantal lidstaten zouden tot 2018 willen wachten.

Via: Tweakers, NOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!