Apple, Google en Meta kunnen 10% jaaromzet verliezen als Europa dat wil

Tech Mark Hofman 25 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple, Google en Meta moeten zich aan de nieuwe Digital Markets Act houden. Of ze dat ook echt doen gaat de Europese Unie tot op de bodem uitzoeken.

De Europese Unie heeft de grote techbedrijven van deze wereld in de houdgreep. Met de Digital Markets Act moeten Apple, Google en Meta genoegen nemen met nieuwe regels en hun ecosystemen flink aanpassen. Facebook moet het bijvoorbeeld anders doen op gebied van advertenties, Apple past zijn iPhone aan.

Toch is dat niet voldoende. De Europese Commissie kondigt vandaag onderzoeken aan richting Apple, Meta en Google omdat ze zich niet helemaal aan de regels zouden houden. De onderzoeken duren twaalf maanden en de conclusie is hoogstwaarschijnlijk een tik op de vingers. Alweer.

Europese Commissie onderzoekt Apple, Google en Meta

Vijf onderzoeken moeten de komende twaalf maanden dus vaststellen of Apple, Google en Meta zich wel netjes aan de nieuwe regels van de Europese Unie houden. Waar de partijen namelijk de nodige wijzigingen wel doorvoeren, zorgt tegenzin ervoor dat ze het zo minimaal mogelijk proberen te doen. En daar is de Europese Commissie het in ieder geval niet mee eens.

De komende maanden liggen de nieuwe regels van de Google Play Store en Apple App Store onder de loep, maar daar blijft het niet bij. Google mag zijn eigen diensten geen voorkeursbehandeling meer geven binnen de eigen zoekmachine en Apple moet andere browsers evenveel kans geven als Safari. Of de twee dat ook daadwerkelijk doen is waar het onderzoek om draait.

TikTok wil Instagram de tent uitvechten met deze nieuwe app
(Afbeelding: EPA/Shawn Thew)

Daarnaast kondigt de commissie dus ook een onderzoek aan naar Meta en zijn betaalmodel voor advertenties. Vorig jaar rolde het Amerikaanse bedrijf van CEO Mark Zuckerberg een abonnement aan voor Instagram en Facebook, waardoor je dus zonder advertenties gebruik kon maken van de diensten.

Het bedrijf heeft daarbij ook zes maanden gekregen om andere chat-apps te ondersteunen binnen Messenger.

Peperdure tik op de vingers

De Europese Commissie voert eerst het onderzoek uit en zal daarna vaststellen of de bedrijven zich aan de regels houden. Doen ze dat niet zal het vertellen hoe ze dat wel moeten doen en checken ze welke plannen ze zelf hebben. Is dat niet volgens afspraak en wetgeving, komt er dus een boete aan.

Die boete kan overigens echt een flinke zijn, want het gaat om 10 procent van de jaarlijkse wereldwijd omzet die Apple, Google en Meta kunnen riskeren. Doen ze het meerdere keren fout, gaat het zelfs om 20 procent van de jaarlijkse omzet.

De DMA start vandaag: dit verandert er voor Apple, Google en Meta

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen