Externe harde schijf nodig? Let vooral op deze zaken

Gadgets Sam Dille 23 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Met een externe harde schijf neem je al je bestanden makkelijk mee op stap. De gadget is enorm handig, maar je moet wel goed opletten.

Elke laptop komt ooit op een punt dat de opslag vol is. Een externe harde schijf is dan de perfecte oplossing. Het is net een digitale kluis waarin je al je foto’s, video’s, documenten en andere bestanden veilig kunt bewaren.

Met een externe harde schijf hoef je je nooit zorgen te maken dat je computer te vol raakt of dat je belangrijke bestanden verliest. Maar er zijn wel wat belangrijke dingen waar je goed op moet letten.

Externe harde schijf nodig? Let hier dan op

Voordat je een externe harde schijf koopt, moet je goed uitzoeken waar je precies naar zoekt. Als je deze vier punten afgaat, komt het ongetwijfeld helemaal goed. Hier komen ze.

#1 Opslagcapaciteit

Iedereen gebruikt een externe harde schijf om een andere reden. De een heeft de gadget nodig om back-ups te maken van belangrijke bestanden, terwijl de ander er grote bestand zoals HD video’s en games op wil zetten.

Bij elk doel past een andere soort opslag. Bij het inladen van kleine bestanden heb je vaak niet meer dan 4 TB aan opslag nodig. Grote bestanden daarentegen, hebben meer opslag nodig. Dan raden we je minstens 5 TB aan. Aangezien bestanden steeds groter worden, zorgt een grotere harde schijf ervoor dat je klaar bent voor de toekomst met meer opslagruimte.

#2 De snelheid van een externe harde schijf

De snelheid van een externe HDD wordt gemeten in rotaties per minuut (rpm). Hoe hoger het aantal rotaties, hoe sneller de schijf kan lezen en schrijven. Een HDD van 7200 rpm is het snelst.

Die van 5400 of 5900rpm zijn trager, maar ze verbruiken minder stroom, worden minder warm en zijn stiller. De lees- en schrijfsnelheid ligt meestal tussen de 100 en 200 MB per seconde. Met die snelheid kun je een film van 10 GB in 50 tot 100 seconden overzetten.

#3 Het formaat

Externe harde schijven zijn er in allerlei soorten en maten. De 2.5 inch HDD’s zijn over het algemeen draagbaar en makkelijk om mee op stap te nemen. De 3.5 inch schijven zijn groter en passen beter naast je computer. Maar eigenlijk kunnen beide maten makkelijk worden meegenomen en ergens anders worden aangesloten.

Externe harde schijf laptop
Extra geheugen toevoegen? (Afbeelding: Unsplash)

#4 De aansluiting van de externe harde schijf

De meest voorkomende stekker voor externe harde schijven is de usb A, die de meeste mensen kennen als usb 3.0. Dit is nog steeds de meest gebruikte soort usb, hoewel usb C steeds populairder wordt. Vooral veel harde schijven voor Macs hebben een usb-c- of Thunderbolt-aansluiting.

Als je laptop één van deze 7 tekenen vertoont, is het echt tijd voor een nieuwe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen