Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 27 jun 2019

F1 2019 Review: Beleef het seizoen op tijd

Waar het bij games als FIFA en NBA 2K min of meer gebruikelijk is dat de nieuwe titel verschijnt op het moment dat het seizoen net begonnen is of zelfs nog daarvoor, daar zijn de laatste jaren de F1-games verschenen op het moment dat de zomerbreak gaande was. Met F1 2019 wordt die traditie verbroken. De game verschijnt op het moment dat de achtste race achter ons ligt en we nog 13 races te gaan hebben.

Op die manier is het dus perfect voor hen die graag tijdens een F1-weekend de race en alles dat daarbij hoort willen naspelen. Afgelopen week heb ik zodoende zelf de Grand Prix van Frankrijk kunnen spelen (die in de game een stuk interessanter was dan in het echt) en aankomende week kun je met Max Verstappen de GP van Oostenrijk winnen. Een weeklang ben ik er mee aan de slag gegaan en dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Carrièremodus die begint in de Formule 2

Meestal is de carrièremodus hetgeen waar je een game mee begint. Zo ook in F1 2019. Maar wat nieuw is dit jaar, is dat je nu begint in de Formule 2. De toevoeging van de F2 is één van de belangrijke aanpassingen van dit jaar. Je speelt daarbij wel in het seizoen van 2018 (er komt later een 2019-update), maar eigenlijk is dat wel leuk. Op die manier race je tegen namen die dit jaar hun debuut hebben gemaakt in de F1. In de carrièremodus zijn er drie wedstrijden waar je aan mee doet. Daarbij krijg je twee rivalen geïntroduceerd. Ten eerste heb je je teamgenoot en ten tweede iemand uit een ander team. Het is aan jou om hen beiden te verslaan en zo je stoeltje in de Formule 1 te veroveren.

f1 2019

Wanneer je in de F1 zit, dan krijg je te maken met allemaal verschillende challenges. Zo moet je sneller zijn dan je teamgenoot en op op bepaalde plekken eindigen in de kwalificatie en de race. Lukt je dat? Dan verdien je punten waarmee je uiteindelijk jouw auto weer beter kunt maken om zo nog effectiever te zijn in de races.

F1 2019 ziet er simpelweg goed uit

Wanneer je F1 2019 op start, dan word je gelijk al getrakteerd op strakke menuschermen. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars weten waar ze mee bezig zijn. Het is echter de in-game beelden waar het om gaat en op dat gebied zit alles gewoon uitstekend in elkaar. De framerate is hoog en stabiel, waardoor het gevoel van snelheid vanuit de cockpitview strak is. Daarnaast zijn ook de omgevingen prachtig en heb je tijdens de levendige tribunes het gevoel dat je echt bezig bent met een race.

F1 2019

Gameplay in F1 2019 is strak

F1 2019 speelt daarnaast gewoon goed. Je hebt telkens een hoog gevoel van controle en er zijn voor de verschillende niveaus aan spelers diverse hulpen die je aan en uit kunt schakelen. Je begint wellicht met remhulp en het tonen van de ideale lijn, om uiteindelijk als ervaren rijden alle hulp uit te schakelen. Maar zelfs met hulp aan, merk je wat slijtage met je banden doet. Je remweg wordt groter en je hebt minder grip. En dat wordt weer vertaald naar de rondetijden. Net als in het echt moet je dus goed opletten wanneer je de pits in gaat. Ook moet je echt van goede huize komen om tegenstanders in te halen. De computergestuurde tegenstanders anticiperen op het hogere niveau goed op jouw manoeuvres. Hierdoor levert het winnen van een race veel voldoening op.

Veel online mogelijkheden

Wanneer je klaar bent om in het diepe te springen, dan ga je online de strijd aan met andere spelers. Daarbij is het een fluitje van een cent om een race te vinden en kun je voor kiezen om dat in een ranked-stand te doen of juist niet. Tijdens de potjes die ik online heb gespeeld, merkte ik dat er veel respect was. Daarmee wil ik zeggen dat men in de eerste bocht echt goed op de rem ging en je dus niet allemaal tegen elkaar op knalt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om in Leagues te gaan racen (leuk om op te zetten met vrienden) of meedoen aan raceweekenden die om de zoveel tijd beginnen.

Niet hele grote verbeteringen ten op zichte van F1 2018

Toch moet ik deze review afsluiten met een puntje van kritiek. Op de toevoeging van de F2 na is er niet heel erg veel verbetering of verandering te vinden in de game. Ja, er zijn weer klassieke wagens en er is een modus waarbij je challenges hebt die draaien om de strijd tussen legendarische helden als Prost en Senna, maar dat zijn echt kleine dingen. Je zou F1 2019 dan ook kunnen zien die voortbouwt op de basis die F1 2018 heeft gelegd. Als je die laatste helemaal grijs hebt gespeeld, dan is het déjà vu gehalte wellicht wat aan de hoge kant.

F1 2019

F1 2019 is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
F1 2019 Review: Beleef het seizoen op tijd
Sluiten