Facebook voor iPad: daar is ‘tie dan

Apple Jan David Hanrath 11 okt 2011
Leestijd: 1 minuut

In de App Store is sinds vandaag versie 4.0 van de Facebook-app opgedoken, waarin naast de iPod touch en de iPhone eindelijk ook de iPad wordt ondersteund.

In een eerste snelle kennismaking concludeer ik dat ik de iPad-app prettiger vind werken dan de (vernieuwde) website van Facebook, terwijl app en website wel dichter naar elkaar toe zijn gekropen in uiterlijk en functioneren. In landscape-modus staan rechts naast het nieuwsoverzicht alle vrienden die online zijn en met wie je direct kunt chatten. Met één druk op een knop in de bovenbalk schuift het nieuwsoverzicht naar rechts en verschijnt links de navigatiekolom met je favorieten, groepen en toepassingen.

Op de iPad werkt dit zeer goed en vloeiend. Ook op de iPhone schuift met één druk op de knop de navigatiekolom in beeld, maar door het kleinere scherm verdwijnt het nieuwsoverzicht op een haar na helemaal, wat enigszins ten koste gaat van de overzichtelijkheid. De navigatiekolom heeft de functies overgenomen die in de oude app op het beginscherm stonden.

De meest gebruikte functies zijn op alle iOS devices altijd met één druk beschikbaar: status-update doorgeven, een foto of video uploaden en inchecken. Overige functies worden getoond in de context waar ze nodig zijn. Volgens Facebook is de zoekfunctie sterk verbeterd.

De enige mishap die ik zo snel kan ontdekken is dat in landscape-modus de verzendknop van het chatvenster te dicht op de backspaceknop van het toetsenbord zit, waardoor je regelmatig letters wist in plaats van het bericht verzend.

De iPad-versie van Facebook laat in iTunes en de App Store ook iets anders leuks zien: de bijdrage van de mensen van Made by Sofa. Het talent uit dit Amsterdamse bedrijf is begin juni overgenomen door Facebook. De screenshots komen van de iPad van Jorn van Dijk. We zijn benieuwd wat ze precies hebben bijgedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen