Fallout op Prime Video: waarom is de hele wereld naar de gallemiezen?

Films & Series Rik Claessen 7 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

In Fallout op Amazon Prime Video zien we een compleet verwoeste wereld genaamd The Wasteland. Hoe is deze woestenij ontstaan?

War. War never changes.” Het is de iconische zin die in tot nu toe alle games van Fallout is voorgekomen. De post-apocalyptische games krijgen we binnenkort als nog nooit tevoren te zien. Amazon ging namelijk met Fallout aan de haal en maakte er een serie van voor op Prime Video.

Trouwe fans van de games zullen weinig uitleg nodig hebben. Maar wie de trailer van de serie heeft gezien, zal zich vast het een en ander afvragen. Wat zijn die blauwe pakken? En die grote kluisdeur? Zijn dat nou Iron Man-pakken? En: waarom ziet het landschap er zo verschrikkelijk verwoest en radioactief uit?

In Fallout gaat de wereld nucleair ten onder

In iedere Fallout speelt het verhaal zich op een of andere manier af in een retro-futuristische versie van Amerika in de jaren ’50. Nucleaire energie werd voor heel veel goeds gebruikt, wat voor enorme technologische vooruitgang zorgde. Maar daar komt die titelzin van Fallout weer om de hoek kijken: War. War never changes.

Het idyllische leven in dat jaren ’50 Amerika wordt op brute wijze verstoord door een oorlog. Dat was een oorlog tussen China en Amerika over het bezit van grondstoffen als petroleum en uranium. China viel Alaska binnen en Amerika annexeerde Canada om hun land te verdedigen. Deze oorlog, genaamd de Chinees-Amerikaanse oorlog duurde tientallen jaren. De oorlog werd gevochten met futuristische technologische wapens zoals de powersuits, de Iron Man-achtige pakken die je ook op Amazon Prime Video ziet.

Maar op een dag had China er genoeg van. Ze besloten hun hele nucleaire arsenaal op Amerika te schieten. En Amerika deed precies hetzelfde terug. Deze korte nucleaire veldslag wordt de Great War genoemd, een oorlog die minder dan twee uur duurde. Het gevolg: de volledige wereld werd verwoest.

Schuilen in ‘Vaults’

Deze Great War begon en eindigde in 2077. Fallout op Amazon Prime Video speelt zich af in 2296, maar liefst 219 jaar na de oorlog. Hoe kan het dat er dan nog mensen leven als alles is verwoest na die oorlog? Veel mensen konden schuilen in atomische schuilkelders genaamd Vaults. Deze ‘kluizen’ werden gemaakt door het bedrijf Vault-Tec en zitten enorm diep onder de grond. Daar kan de radiatie die de oorlog heeft achtergelaten niet komen. Een goed initiatief zou je denken. Maar veel van de inwoners van deze kluizen werden door Vault-Tec als experiment gebruikt. Die zijn soms duisterder dan je denkt.

Nadat de radiatie op het oppervlak van de aarde langzaam afneemt, gaan steeds meer Vaults open. Mensen die naar buiten gaan treffen van alles aan in de wereld die ze nu ‘The Wasteland’ noemen. Veel leven op aarde is verwoest of extreem gemuteerd door de heftige straling. Hier en daar ontstaan groepjes overlevers die hun eigen factie vormen. Van groepen bandieten tot een religieus leger genaamd The Brotherhood of Steel.

Zo haalbaar is een realistische Fallout-Vault
(Afbeelding: Amazon Studios)

Wat krijgen we te zien in Fallout op Amazon Prime Video?

Fallout op Prime Video zal het verhaal van Lucy volgen. Lucy is lang inwoner geweest van Vault 33 maar nu zal ze voor het eerst bovengronds te komen. Daar treft ze een verwoest, verlaten en levensgevaarlijk Los Angeles aan. Ze zal de Wasteland in trekken om haar vader Hank terug te vinden.

Wat Lucy allemaal gaat aantreffen weten we nog niet. Wie de games ook maar een beetje kent, kan een aantal dingen al raden. Van radiatiezombies genaamd ghouls, tot de levensgevaarlijke Death Claws en van bandieten tot andere overlevers. Eigenlijk is niets te gek in de wereld van Fallout. Op 11 april zal Fallout uitkomen op Prime Video.

Fallout op Prime Video: waarom is de hele wereld naar gallemiezen?
Ella Purnell speelt Lucy in de serie op Prime Video (afbeelding: Prime Video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen