Fan van de Fallout-serie? Dan zijn deze videogames echte aanraders

Games Lucas van de Wetering 13 mei 2024
Leestijd: 6 minuten

De Fallout-serie op Prime Video is een hit. Veel nieuwe fans willen wellicht ook de videogames spelen. Dit zijn de Fallout-games gerankt.

De Falloutserie op Amazon Prime Video is nu een paar weken uit. En met veel lovende reviews online en een 93% Rotten Tomatoes-score is het veilig om te zeggen dat de Prime Video-serie een echte hit is geworden.

Met de hype over de Fallout-serie vers in het geheugen van kijkers, willen steeds meer mensen de games ook spelen. Voor sommige fans was de serie hun introductie tot de franchise, en andere fans willen misschien de spellen gewoon opnieuw spelen. Maar het maakt niet uit bij welke groep je hoort, wij zijn er om te helpen.

De beste Fallout-games

We hebben hier een lijst met de beste Fallout-games in de franchise. Ze zijn gerankt op hun Metacritic-score, maar ook op recente populariteit online.

#9 Fallout 76 (2018)

Helemaal onderaan de lijst staat een van de nieuwste games, Fallout 76. Deze game kwam uit in 2018 en was vanaf het begin al een gigantische flop. Het moest in het begin dealen met veel bugs en glitches en het spel voelt gewoon niet helemaal als Fallout.

Een voordeel aan de game is dat het een multiplayer-spel is, je kan het samen met vrienden spelen. Maar juist dit haalt het Fallout-gevoel wat weg. Er zitten geen NPC’s in het spel en er is geen duidelijk verhaal. Het spel is niet mega-slecht, maar het is geen Fallout. De Metascore is dan ook een lage 52. Je kan Fallout 76 spelen op PC, PlayStation en de Xbox.

#8 Fallout: Brotherhood of Steel (2004)

Voor de achtste plek gaan we naar veertien jaar voor de release van 76, 2004. In dit jaar kwam namelijk Brotherhood of Steel uit, niet te verwarren met Fallout Tactics: Brotherhood of Steel uit 2001.

Brotherhood of Steel is heel anders dan de main-line games. Zo is het verhaal lineair en is er geen open wereld om te ontdekken. Als je langs een plek bent, kan je niet meer zomaar terug. De game wordt heel gemixt ontvangen, maar is over het algemeen een beetje leeg. Er gebeurt niet zoveel. Brotherhood of Steel heeft een Metacritic-score van 66. Je kan Fallout: Brotherhood of Steel spelen op de PlayStation 2 en Xbox.

Fan van de Fallout-serie? Dan zijn deze videogames echte aanraders
(Afbeelding: Bethesda)

#7 Fallout: Shelter (2015) / Fallout: Shelter Online (2019)

De zevende plek in de lijst wordt gedeeld door twee games die min of meer hetzelfde zijn. In 2015 kwam Fallout: Shelter uit. In deze mobiele game moet je mensen beschermen van de atoombommen en de radiatie die daaruit volgt.

2019 kwam langs en Shelter Online werd gedropt, ook dit is een mobiele game. De spellen hebben hetzelfde principe en doel. Wel zijn er een paar kleine verschillen in de gameplay, maar vooral in de betaling. De 2015-versie is gratis met reclames en micro-transacties, en de 2019 versie kost 5 euro maar heeft geen reclames of micro-transacties. Je kan beide Fallout: Shelter en Shelter Online spelen op iedere mobiele telefoon.

#6 Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (2001)

In de zesde plek staat Fallout Tactics: Brotherhood of Steel uit 2001. Deze moet je niet verwarren met de 2004-game Brotherhood of Steel, het zijn twee totaal verschillende games. Toch blijkt de oudere van de twee games beter te zijn.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel is een turn-based real-time tactisch rollenspel waar je speelt als de Brotherhood of Steel. In het spel is de Brotherhood verstrikt geraakt in een heftige oorlog en het is aan jou om deze te winnen. De game heeft verder geen dieper verhaal. Je kan het 2001-spel alleen spelen op de PC.

Fan van de Fallout-serie? Dan zijn deze videogames echte aanraders
(Afbeelding: Bethesda)

#5 Fallout 2 (1998)

Het eerste lid van de top 5 is Fallout 2 uit 1998. In het tweede spel van de franchise kan de speler vrij bewegen tot dat ze een gevecht aan gaan. Tijdens dit gevecht heb je actiepunten waarmee je kan bewegen, schieten, herladen of een andere actie kan uitvoeren. Wanneer al je actiepunten op zijn, is je tegenstander aan de beurt.

Deel 2 is niet heel anders van het origineel. Het bouwt verder op de basis die Fallout had gelegd. Dit is ook te zien in het verhaal. Je speelt in het tweede deel als The Chosen One, dit is de kleinzoon van het personage uit de originele game. Het is aan The Chosen One om de ondergrondse Vault te redden. Je kan Fallout 2 alleen spelen op de PC.

Fan van de Fallout-serie? Dan zijn deze videogames echte aanraders
(Afbeelding: Bethesda)

4. Fallout (1997)

Voor de vierde plek in de lijst gaan we terug naar het begin van de hele franchise, de originele Fallout. De game heeft grotendeels dezelfde sfeer als deel 2 als je kijkt naar de gameplay, maar het verhaal van het origineel is nog wel iets beter.

In Fallout moet je Vault 13 verlaten wanneer hij in gevaar komt. Je karakter gaat naar de bovenwereld om de Vault te beschermen. In het eerste spel heb je uiteenlopende verhaallijnen die beïnvloed worden door de keuzes die je maakt. De originele game introduceert ook het karma-systeem. Fallout is te spelen op de PC.

Fan van de Fallout-serie? Dan zijn deze videogames echte aanraders
(Afbeelding: Bethesda)

3. Fallout 4 (2015)

Op plek drie staat de nieuwste van de main-line games: Fallout 4. De game uit 2015 is een super goede game als je net begint aan de franchise. Het is een van de nieuwste games met goede graphics, vooral na de recente update. Ook heeft het, in tegenstelling tot 76, een heel goed geschreven verhaal.

Na de hype voor de Fallout-serie verkoopt Fallout 4 extreem goed. In de game kan je een karakter personaliseren. In het verhaal krijg je toegang tot een Vault waar je in cryo slaap wordt gelegd. Maar op gegeven moment wordt je baby gestolen en je partner vermoord. Een aantal jaar later ontwaak je uit je slaap en heb je een nieuw doel; je zoon terugvinden. Je kan Fallout 4 spelen op PlayStation, Xbox en de PC.

2. Fallout 3 (2008)

Dan komen we aan bij de op een na beste game in de franchise, en deze plek gaat naar de derde en dus beste main-line game; Fallout 3. Het was een gigantische stap van deel 2 naar 3. Zo was er de introductie van first-person perspectief en was er een 3D-wereld.

Het personage in Fallout 3 heet The Lone Wanderer en hij is in het verhaal opzoek naar zijn vader. De speler komt uit Vault 101. Het verhaal van deel 3 is heel wat jaren na de eerste twee main-line games. Ruim 200 jaar nadat de bommen gevallen waren. Je kan Fallout 3 spelen op PlayStation, Xbox en de PC.

1. Fallout: New Vegas (2010)

Op de eerste plek staat Fallout: New Vegas uit 2010. Deze game is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een RPG-game eruit moet zien. Met een goed verhaal, mooie gameplay en genoeg uitdaging is het makkelijk de beste game in de franchise.

New Vegas heeft een groot verschil van veel andere games in de franchise. De speler komt niet uit een Vault, maar leeft al op de bovenwereld. The Courier, zoals het karakter heet, is een pakketje aan het bezorgen wanneer hij overvallen wordt. Het doel van het verhaal is dan ook wraak nemen op de mensen die je overvallen hebben, iets minder nobel dan je vader zoeken dus. Je kan Fallout: New Vegas spelen op PlayStation, Xbox en de PC.

Lang niet alle Fallout-games zijn het spelen waard, maar de top vijf zijn zeker aanraders. Als je net begint aan de games is het vierde deel misschien de beste om mee te starten. Maar als je al bekend bent met de franchise of een gelijk genre dan is New Vegas makkelijk het beste spel.

Fallout-ster toverde ook deze veelbesproken game om tot goede serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen