Far Cry New Dawn Preview: Meer dan een simpel tussendoortje

Games Jelle van Es 23 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Begin 2018 ontvingen we Far Cry 5 en kregen we gelijk één van de betere games van het jaar. In december van 2018 werd vervolgens Far Cry New Dawn onthuld, een game die al volgende maand uitkomt. De game speelt zich af in dezelfde wereld als Far Cry 5, maar dan zo’n 17 jaar later nadat er een nucleaire ramp heeft plaats gevonden. In de postapocalyptische wereld probeert de mensheid weer op te krabbelen. Maar waar er mensen zijn die in vrede willen leven, zijn er ook zij die niks anders doen dan met geweld spullen van anderen afpakken: de Highway Men onder leiding van twee gewelddadige zusjes. Onlangs kregen we de mogelijkheid om een drietal uur met de game door te brengen.

En daar kwam al snel naar voren dat het meer is dan een simpel tussendoortje. Hoewel de game zich afspeelt op een klein gedeelte van de map zoals die in Far Cry 5 zat, herken je eigenlijk nauwelijks iets terug. De wereld ziet er simpelweg anders uit en een dorpje zoals je dat het uit Far Cry 5 kent, is nu een soort steampunk nederzetting van containers en halve radiotorens. Als je goed kijkt zie je elementen er in terug, maar het is echt compleet anders.

Far Cry New Dawn

Far Cry New Dawn speelt anders

Wat ik echter belangrijker vind, is dat het heel anders speelt. Ubisoft zelf noemt Far Cry New Dawn een light-RPG. Zo heb je nog altijd perks die je kunt verdienen en daarmee bepaalde vaardigheden voor je personage vrijspelen. Wat echter belangrijker is, is dat je nu te maken hebt met vijanden uit verschillende categorieën. Hoe hoger zij in rank zijn, hoe meer hitpoints zij hebben. Wat dat betreft lijkt het iets meer op The Division. Een headshot betekent dus niet automatisch dat je iemand gelijk uitschakelt. Daarnaast heb je ook wapens in andere categorieën. Hoe hoger het niveau, hoe meer damage deze doet. Het is dus zaak om zo snel mogelijk betere wapens te scoren.

Far Cry New Dawn

Kun je die niet vinden? Dan kun je ze ook zelf maken. Je hebt een thuisbasis waar je van alles en nog wat kunt upgraden en vervolgens met de juiste materialen kunt gaan knutselen. Het slimme aan dit systeem is dat het je uitdaagt om net iets vaker outposts aan te vallen. Lukt het je om die te veroveren, dan scoor je daar de broodnodige materialen die je daarna weer kunt inzetten. Nadat je dat gedaan hebt, heb je de mogelijkheid om de outpost leeg te halen voor extra materialen. Wel zorg je er dan voor dat de outpost dan weer terug wordt veroverd. Maar dat geeft je dan weer de optie om het nog een keer te veroveren. Je krijgt dan alleen wel te maken met sterkere vijanden. Gelukkig is de loot dan ook weer beter.

Klein, maar fijn

De speelwereld van Far Cry New Dawn is een stuk kleiner dan die van Far Cry 5, maar gevoelsmatig is er wel meer te doen. Daarnaast is het zo dat je vanuit je thuisbasis meekunt doen met expedities. Hierin pak je de helikopter en vlieg je naar een compleet nieuw gebied dat buit de kaart ligt. Je zou het dus een beetje kunnen vergelijken met een dungeon uit een MMORPG. In dit gebied krijg je de opdracht om een bepaalde tas te veroveren en die mee te nemen naar de plek waar de helikopter je weer oppikt. Die tas wordt echter goed bewaakt en wanneer je hem verovert zorgt de gps tracker in de tas er voor dat de vijanden precies weten waar je bent en word je van alle kanten aangevallen. Het is behoorlijk pittig, maar de beloning in de vorm van vele materialen is groot.

Far Cry New Dawn

Bovendien is dit nou echt perfecte content om samen met een vriend of vriendin te spelen. Gelukkig is dat mogelijk, want de game kent net zoals Far Cry 5 een mogelijkheid om de game coöperatief te spelen. Dat heb ik echter niet kunnen doen. Wel is het zo dat je in je eentje er ook niet alleen voor staat. Je komt tijdens de eerste uren al verschillende personages tegen die je een quest geven. Voltooi je die, dan sluiten zij zich bij je aan en kun je later ze weer om hulp vragen.

Far Cry New Dawn

Far Cry New Dawn is zodoende een combinatie tussen de elementen die Far Cry 5 goed maakte en vult dat aan met een hoop vernieuwingen. De enige vraag die ik nu nog heb is hoe groot de game is. De game krijgt namelijk een adviesprijs van 44,99 euro, wat aangeeft dat het in een andere categorie valt dan een gemiddelde Ubisoft-game. Gelukkig hoeven we niet heel lang wachten om daar achter te komen. Op 15 februari komt Far Cry New Dawn uit en verschijnt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen