Het is verstandig om je huis te verbergen op Google Maps (en zo doe je dat)

Apps Sam Dille 10 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dankzij Street View kun je over de hele wereld reizen, zonder dat je er een stap voor uit de deur hoeft te zetten. De functie van Google Maps heeft van elke straat en uithoek een foto, dus ook van jouw huis. Moet je daar wel blij mee zijn?

Als je Google Maps veel gebruikt, ken je waarschijnlijk ook de Street View-functie. Street View gebruikt recente straatfoto’s, genomen door die vreemde Google-auto’s die je vast wel eens hebt zien rondrijden. Op die manier kun je virtueel de hele wereld rond reizen.

Het is echt handig als je de buitenkant van een restaurant of bar wilt bekijken voordat je erheen gaat, of voor het uitstippelen van een route. Alleen heb je soms liever niet dat alles op internet verschijnt.

Waarom je jouw huis liever wilt verbergen op Google Maps

Op Google Maps kun je dus op elke uithoek van de wereld loeren. En dat kan in sommige gevallen heel handig zijn. Maar het is, als je erover nadenkt, ook best eng.

Als een Google Maps-auto een foto heeft gemaakt van jouw huis, kan namelijk iedereen bij die gegevens. Google geeft iedereen als het ware een gratis kaartje om je huis te bekijken. De ideale manier voor stalkers en criminelen om je goed in de gaten te houden.

LG smart-tv's makkelijk doelwit voor hackers: dit doe je er tegen
Dikke middelvinger naar hackers! (Afbeelding: Jung Jaegu/Netflix)

Natuurlijk zou iemand gewoon langs je huis kunnen lopen of rijden en kijken waar je woont, maar Google Maps maakt het hen gemakkelijk. Ze kunnen vanuit hun luie stoel altijd jouw adres checken. Iedereen met een telefoon of computer kan het doen.

Gelukkig is er een makkelijke manier om je huis te vervagen op Google Maps en te voorkomen dat anderen te veel details van je woonplaats zien. Hier is hoe je dat doet.

Zo doe je dat

Als je jouw huis wilt vervagen op Google Maps, moet je dat op een computer doen. De optie om te vervagen is namelijk niet beschikbaar in de Google Maps-app op je telefoon. Open daarom een webbrowser op je computer en volg deze link.

Voer je huisadres in de zoekbalk in en klik op de foto van je huis die verschijnt. Klik onderaan op ‘Een probleem melden’. De tekst is misschien wat klein, maar het staat er echt. Nu is het aan jou om te kiezen wat je precies wilt vervagen op Google Maps.

Jouw huis verbergen op Google Maps
Selecteer hier jouw stekkie (Afbeelding: Nelson Aguilar/CNET)

Gebruik je muis om het beeld aan te passen, zodat je huis en alles wat je wilt vervagen binnen het rode en zwarte kader vallen. Beweeg je cursor om rond te kijken en gebruik de plus- en min-knoppen om in en uit te zoomen.

Voer tot slot je e-mail in en klik op ‘Verzenden’. Je krijgt kort daarna een mail van Google waarin staat dat ze je rapport zullen bekijken en je op de hoogte zullen houden zodra het verzoek wordt afgewezen of goedgekeurd.

Als je een goedkeuring krijgt, is jouw huis niet meer te zien op Google Maps. Zo houd je hardnekkige stalkers voor eens en voor altijd buiten de deur.

Verborgen code hint naar ChatGPT-achtige tool voor Google Maps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen