5 manieren waarmee je prachtige foto’s met een goedkope Android maakt

Smartphones Sam Dille 29 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Een high-end Android-toestel met 108 megapixels is ongetwijfeld tof om te hebben. Maar je hoeft echt niet een hoge kwaliteit camera te bezitten om mooie beelden te schieten. Soms is eenvoud de sleutel tot succes.

Je kunt namelijk op elke Android-smartphone geweldige foto’s maken. Hoewel het aantal megapixels natuurlijk wel meehelpt, kun je als fotograaf zelf al heel wat doen om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.

Wordt een echte fotograaf met alleen je Android-toestel

Met de juiste combinatie van functies en technieken kun je foto’s maken op een budgettelefoon die niet van een high-end te onderscheiden zijn. Volg deze simpele tips en trucjes om te leren hoe je prachtige foto’s maakt op een Android-smartphone.

#1 Maak je cameralens goed schoon

Veel mensen vergeten het, maar het is superbelangrijk om de camera van je Android schoon te houden. Na verloop van tijd kan er stof of vuil op je lens terechtkomen en dat zorgt ervoor dat je foto’s er wazig uitzien.

Gelukkig kun je dit probleem oplossen door je lens af te vegen met een microvezeldoek. Die is heel zacht en laat geen krassen achter. Als je hardnekkige vlekken hebt, kun je een lensdoekje gebruiken met een beetje isopropylalcohol. Dit droogt snel op, dus je hoeft niet bang te zijn dat er vocht in je telefoon komt.

#2 Pas de belichting van jouw Android aan

Met hulp van de focusinstellingen van je Android bepaal je waar de lens scherp moet stellen. Dit doe je heel simpel door te klikken op het gebied waar de lens zich op moet richten. Als je foto’s maakt bij weinig licht, kun je de belichting van je camera verhogen om helderdere foto’s te krijgen.

Camera schoonmaken
Schoonmaken maar (Afbeelding: Photo's with Phones)

Hoe meer licht er op de sensor valt, hoe helderder het beeld wordt. Maar pas op! Als je het te veel aanpast, kunnen je foto’s overbelicht of onderbelicht worden. Je kan dit regelen op je Android-smartphones door op het scherm te tikken. Er verschijnt een schuifregelaar naast de focuscirkel. Sleep vervolgens het zonpictogram om de belichting aan te passen.

#3 Gebruik natuurlijk licht

Als je foto’s op een Android maakt, kun je de belichting en flitsinstellingen aanpassen om je foto’s helderder te maken. Maar het is mooier (en makkelijker) om natuurlijk licht te gebruiken. Je kunt de zon gebruiken voor toffe effecten, als je foto’s maakt op het goede moment van de dag. Stamp onderstaande tijdstippen daarom extra goed in je hoofd.

Golden hour: de beste tijd om foto’s te maken is een half uur voordat de zon ondergaat of vlak na zonsopgang. De zon zorgt er dan voor dat de foto’s een gouden kleur krijgen.

Midday: Rond 12 uur ‘s middags en kort na de lunch zijn geen goede momenten om foto’s te maken. Het licht is dan te helder en zorgt voor scherpe schaduwen.

Golden hour
Het prachtige Golden hour (Afbeelding: Patrick Fore/Unsplash)

Blue hour: Dit noemen we ook wel ‘schemering’. Dit gebeurt ongeveer 20 tot 30 minuten na zonsondergang en voor zonsopgang. Het geeft je foto’s een blauwe kleur die perfect is voor het fotograferen van stadsgezichten.

#4 Kijk goed naar de rasterlijnen op je Android

Rasterlijnen zijn de horizontale en verticale lijnen die je ziet als je de camera opent. Ze zijn belangrijk als je een foto maakt van een stadsgezicht of landschappen. Rasterlijnen helpen je om te zien of je camera scheef staat en hoe je dit moet aanpassen. Zo hoef je de foto niet later te bewerken en bij te snijden.

Gebruik hierbij de regel van derden. Dit betekent dat je je onderwerp niet in het midden van de foto plaatst, maar langs de linker- of rechterlijnen. Op de meeste Androids zijn er negen vakken, dus twee horizontale en twee verticale lijnen. Het maakt je foto interessanter en zorgt voor meer balans.

#5 Bewerk je foto’s na

De camera-app van je Android heeft veel functies, maar er zijn grenzen. Je kunt goede foto’s maken met de basisinstellingen, zoals belichting, beeldverhouding en filters. Maar als je meer effecten en functies wilt, dan is het handig om een andere app te installeren.

Rasterlijnen
Het handige hulpmiddel (Afbeelding: Unsplash)

Wij adviseren je om Adobe Photoshop of Adobe Lightroom uit te proberen. Bij beide applicaties heb je enorm veel opties wat betreft nabewerking en je kunt ze na afloop makkelijk opslaan. Je moet er alleen wel voor betalen. Mocht je opzoek zijn naar een gratis versie, kies dan voor Snapseed.

Samsung heeft levensreddende functie die iedereen zou willen kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen